Nieuws

Sea Rangers starten met herstel zeegras in Oosterschelde

De boswachters van de zee werken actief aan natuurherstel

09:33

De Sea Rangers zijn deze zomer begonnen met het herstellen van zeegras in de Oosterschelde. Het project is een belangrijke stap richting een van de doelen van de organisatie: 1 miljoen hectare natuurherstel in zee voor 2040. De ‘boswachters van de zee’ noemen de Sea Rangers zichzelf ook wel; op een speciaal zeilschip voeren jongeren verschillende mariene monitor- en onderzoeksprojecten uit. Het herstellen van zeegras is hun nieuwste project.

Zeegras

In samenwerking met wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de Sea Ranger Service ruim tweeduizend kernen van zeegrasvelden getransplanteerd naar dertien nieuwe locaties verspreid over de Oosterschelde, zo meldt de organisatie op haar website. Samen moeten die voor meer dan 100.000 nieuwe scheuten zeegras zorgen. De Rangers houden nu het groei van het zeegras in de gaten, om te bepalen wat de beste locaties zijn voor toekomstig grootschalig herstel.

In de afgelopen veertig jaar is namelijk 98% van het zeegras in de Oosterschelde verdwenen. Verschillende factoren als sedimentstabiliteit, de soorten en hoeveelheid andere planten en organismen en de waterkwaliteit zijn hiervan de oorzaak. Onder andere de waterkwaliteit in de Oosterschelde is de afgelopen jaren echter weer verbeterd, waardoor herstel van de belangrijke plant nu mogelijk is.

Zeegrasvelden zijn namelijk essentieel voor de biodiversiteit van het zeeleven en werkt daarnaast water zuiverend. Ook neemt zeegras koolstofdioxide op en legt dit vast in de bodem, wat de hoeveelheid schadelijke broeikasgassen in de lucht terugdringt. Wereldwijd zijn de staat en omvang van zeegrasvelden echter drastisch aan het verslechteren. De grootste oorzaak hiervan zijn menselijke activiteiten in kustgebieden.

Over de Sea Ranger Service

Natuurherstel in zee zoals met dit nieuwste project is slechts een van de missies van de Sea Ranger Service. Naast een ecologische impact, wil de organisatie namelijk ook een sociale impact maken door jonge mensen met allerlei achtergronden op te leiden tot Sea Ranger. Iedereen tussen de 18 en 29 jaar kan zich aanmelden voor het jaarlijkse bootcamp, waar de selectie voor de nieuwe lichting Sea Rangers wordt gemaakt. Meer informatie over de activiteiten van de Sea Ranger Service vind je op searangers.org.

Afbeeldingen: (c) Sea Ranger Service

Last modified: 20 september 2023
Sluiten