Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Schuttevaerrace vrijdag van start

09:30

De Schuttevaerrace is sinds 1982 elk jaar gelopen, gefietst en gezeild. Een traditionele zeilrace waar veel zeilers elk jaar aan deelnemen. Bij dit sportevenement komen verschillende disciplines bij elkaar. Zo moet de bemanning naast goed kunnen zeilen, een goed getrainde hardloper en wielrenner aan boord hebben. Tijdens de Schuttevaerrace wordt namelijk bijna 48 uur onafgebroken gezeild, gefietst en hardgelopen. In combinatie met onzekere factoren zoals wind, stroom en tij, vormt de Schuttevaerrace een ultieme uitdaging.

Veel inschrijvingen dit jaar

Voor deze editie hebben 32 teams zich ingeschreven. Dit is een stijging ten opzichte van de vorige editie. Er is zelfs sprake van internationale deelname vanuit Duitsland. Na enkele jaren harde wind kon niet iedereen de eindstreep halen. Vorig jaar is er een geweldige en snelle race geweest. Dit jaar belooft het prachtig weer te worden, echter wat minder wind. De organisatie hoopt toch dat iedereen de race uit kan zeilen, om een prachtige ervaring mee te geven.

Schuttevaerrace

De route

De race start op vrijdag 23 mei om 11.00 uur in Stavoren. Alle deelnemers rennen vanaf Skips Maritiem naar de zeiljachten in de Oude Haven. Het is voor toeschouwers een spectaculair gezicht om de jachten te zien vertrekken vanuit de Oude Haven. De zeiljachten varen vervolgens over het IJsselmeer zo snel mogelijk naar Kornwerderzand. Na het gezamenlijk schutten in Kornwerderzand gaan de zeiljachten de Waddenzee op en wordt koers gezet naar Texel.

Op Texel stappen de fietsers van boord voor de eerste tijdrit van 60 kilometer. Zodra de fietsers weer terug zijn, gaan de trossen los om op weg te gaan naar Vlieland. Afhankelijk van de klasse wordt er via de Boontjes of via de Paardenhoek gezeild. Op Vlieland gaan de hardlopers aan wal voor hun zwaarste traject: een halve marathon in het donker.

Bij terugkomst van de lopers wordt er naar Harlingen gezeild voor de tweede tijdrit op de fiets. Dit over een afstand van 69 kilometer. Vanaf Harlingen wordt koers gezet naar Terschelling. Op Terschelling vindt het tweede looptraject plaats over een afstand van 12 kilometer. Vanaf Terschelling varen de zeiljachten via Konwerderzand terug naar de finish in de Buitenhaven Marina van Stavoren. Ze hebben dan zo’n 110 mijl afgelegd.

De verwachting is dat het eerste jacht op zaterdagmiddag 24 mei zal finishen. Omdat een ratingsystem wordt gehanteerd zal het daarna nog lang spannend blijven wie de overall winnaar van de race zal worden. De prijsuitreiking vindt plaats op zondagochtend 25 mei 11.00 uur in strandpaviljoen ‘De Potvis’.

Tijdens de race wordt gebruik gemaakt van Track en Trace waardoor de race via de evenementswebsite live te volgen is: www.schuttevaerrace.nl

Last modified: 22 mei 2014
Sluiten