Nieuws

Sailors for Sustainability vast door Baltimore brugongeluk

We zagen een video van een containerschip dat een pijler ramde, waarna de stalen brug als een kaartenhuis ineenstortte.

11:45

Floris en Ivar, de Sailors for Sustainability, kwamen een week geleden met Lucipara 2 in Baltimore aan. Ze berichten hoe zij het ongeluk bij de brug daar hebben ervaren en wat het voor hun reis betekent.

Vanochtend werden we wakker met bizar nieuws: de Francis Scott Key Bridge in Baltimore is vannacht ingestort. We zagen een video van een containerschip van ruim 900 voet lang dat een pijler ramde, waarna de stalen brug als een kaartenhuis ineenstortte. Op dit moment logeren we bij vrienden hier in Baltimore, terwijl onze boot veilig in een van de vele jachthavens in het centrum van Baltimore ligt. Gisteren namen wij onze gastvrouw mee voor een dagtocht op Lucipara 2 door de baai. We zeilden twee keer onder de iconische brug door en maakten er beelden van, slechts zeven uur voor het ongeluk. Het containerschip zagen we toen nog in de haven liggen.

Sinds we het nieuws ontvingen worden we overspoeld door appjes van familie en vrienden om te vragen hoe het gaat. We zitten al de hele ochtend ademloos voor de TV. De schok is gigantisch groot hier. De brug was sinds 1977 in gebruik en was een indrukwekkend bouwwerk. Hij was zo’n twee kilometer lang en in het midden ruim 60 meter hoog. Dagelijks gingen er ruim 30.000 voertuigen overheen. Van de gouverneur van Maryland, de staat waar Baltimore onder valt, hoorden we dat de pilots blijkbaar in staat waren om een paar minuten voor de aanvaring een Mayday uit te zenden, waarop het wegverkeer kon worden stilgezet. Dat heeft waarschijnlijk veel slachtoffers voorkomen. Helaas was er ook onderhoudspersoneel op de brug bezig. Van hen worden zes mensen nog vermist.

Zonder zorgen op de gennaker onder de brug door

Naar de oorzaak wordt uiteraard volop onderzoek gedaan. De FBI heeft laten weten dat er geen reden is dat het een terroristische aanslag betreft. Het containerschip lijkt een technische storing te hebben gehad, aangezien het licht uitging en het een scherpe bocht naar stuurboord maakte voordat het tegen de pijler knalde. Verder worden er volop vragen gesteld over de vangrail buffers rondom de brugpijlers en de snelheid waarmee het schip voer, zo’n acht knopen.

Baltimore is een belangrijke commerciële haven. Door het instorten van de brug is die volledig afgesloten van de Chesapeake Bay en de rest van de wereld. De Amerikanen zullen vast hun best doen de doorvaart zo snel mogelijk weer open te maken, maar tot die tijd liggen we hier vast. Hopelijk duurt dat niet al te lang, en kunnen we deze zomer via de “Viking Route” terugzeilen naar huis zoals we van plan zijn. Maar langer hier zijn is geen straf hoor, het is gezellig en er is veel te zien en te doen. We leven mee met iedereen die door deze ramp getroffen is.

Slechts enkele uren voor het ongeluk
Beelden van de crash
Tags: Last modified: 28 maart 2024
Sluiten