Nieuws

Saffier-werf uit z’n jas gegroeid

In het nieuwe pand passen 35 Saffiers in aanbouw

15:38

Saffier se 33 tijdens testen in Barcelona. (c) Andreas Lindlahr/EYOTY

De Saffier-werf verhuist naar een nieuw pand, ook in IJmuiden. De verhuizing tekent het succes van het familiebedrijf dat internationaal bekendstaat om zijn goed zeilende dag- en weekendzeilers. Op de nieuwe werf kunnen 35 boten tegelijkertijd worden afgebouwd, driemaal de huidige capaciteit.

900 Saffiers sinds 1997

De verhuizing is het resultaat van de groei en professionalisering van de afgelopen decennia. De scheepswerf is in 1980 opgericht door wijlen Richard Hennevanger, wiens zoons Dennis en Dean het bedrijf in de jaren 90 overnemen. Met het ontwerp en de bouw van het eerste eigen product, de Saffier 6.50, ziet het merk Saffier in 1997 het licht. Sinds de 6.50 zijn er ongeveer 900 dag- en weekendzeilers gebouwd in IJmuiden.

Op de huidige Saffier-werf is plaats voor een dozijn boten tegelijk. (c) Laurens Morel

Verkocht vanaf tekening

Het nieuwste model, de Saffier se 33 life, is genomineerd voor de European Yacht of the Year Awards 2022, waarvan de uitslag in januari wordt bekendgemaakt. Eerder werden al andere modellen bekroond. Van de genomineerde Saffier se 33 zijn maar liefst 38 exemplaren vanaf tekening verkocht, nog voor bouwnummer 1 te water ging.

Bekroonde Saffier se 27 tijdens de vaartest. (c) Laurens Morel

Stijgende lijn

In Zeilen heb je regelmatig vaartesten kunnen lezen van nieuwe Saffier-modellen. Bij elk werfbezoek viel op dat de werf steeds beter gestructureerd en georganiseerd werd. Dezelfde ontwikkeling en verfijning is terug te zien in eindproducten. Zo werd de Saffier se 27 al uitgeroepen tot European Yacht of the Year 2021 (zie ook de vaartest van de Saffier se 27 in Zeilen 06/2020). En de lijn stijgt nog steeds.

Nieuwe loods met inpandig testbassin. (c) Saffier Yachts

‘Loods met zwembad’

“De casco’s voor Saffier worden in Enkhuizen gemaakt,” zegt directeur en mede-eigenaar Dennis Hennevanger. “Die productie blijft daar, maar al het andere, van afbouw tot testen op waterdichtheid, komt nu in de nieuwe locatie. In het testbassin kunnen we nieuwe boten een nacht in het water onder de sprinklerinstallatie laten liggen. Dan weet je of hij van boven en onder echt waterdicht is. Nu moeten de boten op de trailer, naar de haven, in het water – kranen is niet gratis – even liggen, uit het water en weer afgezoet worden. Da’s nogal bewerkelijk.”

Naast het testbassin beschikt het in totaal 4000 vierkante meter grote pand ook over twaalf 64-tons kranen, zodat er eenvoudig kan worden geschoven in de hal. Verder is in het nieuwe pand ook een eigen ruimte voor houtbewerking en verkoop. Bij Saffier werken 63 mensen. De Saffier-werf verhuist naar verwachting mei of juni 2022.

Omslagfoto (c) Andreas Lindlahr/EYOTY

Tags: Last modified: 2 december 2021
Sluiten