Actueel, Nieuws

Rutte start onderzoek naar onderhoudskosten Groene Draeck

09:56

Premier Rutte laat onderzoek doen naar de onderhoudskosten van De Groene Draeck. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt de onderhoudskosten van de boot van prinses Beatrix namelijk te hoog. Uit een aantal offertes blijkt dat het onderhoud circa een derde goedkoper kan, dan de jaarlijkse 95.000 euro die voor de komende vijf jaar is begroot.

Groene Draeck tijdens Sail 2015In 1957 kreeg prinses Beatrix De Groene Draeck als cadeau van het Nederlandse volk, bij de gift inbegrepen zijn de onderhoudskosten. Dit wil premier Rutte ook zo laten. Wel is Rutte het eens dat onderzoek naar de kosten moet worden gedaan. “Als blijkt dat het goedkoper zou kunnen, dan is dat prima”

De premier wil het onderzoek door een deskundige onafhankelijke partij laten doen. “Ik heb in mijn leven misschien tien keer gezeild, dus ik heb er geen verstand van,” zegt Rutte in de Tweede Kamer. “Dus laten we een onderzoek doen naar de kosten en de intensiteit van het onderhoud. Dan hoeven we hier niet te praten over hoe vaak we het schip moeten lakken.” De boot is vanwege de privacy en de veiligheid in onderhoud bij het ministerie van Defensie, dat wil Rutte wel zo houden.

 

Foto: Eric van Staten

Last modified: 19 oktober 2015
Sluiten