Actueel, Nieuws, Wedstrijden, Zeilen nieuws

Russen winnen Team Heiner Spring Match Race

10:23

Afgelopen weekend is stage 3 in de Spring Match Race-serie van Team Heiner gevaren. Acht teams meldden zich in Lelystad voor een heel weekend match race-wedstrijden, waaronder vijf buitenlandse teams en drie Nederlandse teams. Het was een zonovergoten weekend met vooral op zaterdag fantastische match race-condities.

Spring Match Race Team HeinerVeel winddraaiingen

Op zaterdag stond er 10 tot 12 knopen wind uit het oosten, waarbij de vele winddraaiingen het de teams af en toe best lastig maakten. Desondanks werd het flink gevulde wedstrijdschema strak gevolgd. Na een complete Round Robin met 11 flight en 25 matches stonden aan het eind van de eerste dag de teams van Mark Lees en Thomas Mallindine gedeeld bovenaan.

Op zondag stond er wat minder wind, gemiddeld 5 tot 7 knopen. Halverwege de ochtend viel de wind nog wat verder weg, waardoor het de teams met name in de pre-starts niet lukte om de boten op snelheid te brengen. De wedstrijdleiders besloten daarom om de wedstrijden even stil te leggen. Na ruim een half uur konden de wedstrijden weer worden hervat. Door de zwakkere wind kon niet de gehele tweede Round Robin worden afgemaakt. Het schema werd iets aangepast, zodat de finale en petit finale wel konden worden gevaren.

‘Best of three’

In beide finales ging het er om welk team als eerste twee punten had behaald. De petit finale om de plaatsen 3 en 4 ging tussen het team van Mark Lees (die na dag 1 nog aan de leiding ging) en het team van Persijn Brongers. Na een spannende confrontatie won het team van Mark Lees met 2-0. In de ‘grote’ finale namen de teams van Vladimir Lipavsky en Thomas Mallindine het tegen elkaar op. De teams maakten het spannend tot zelfs na de finish, want precies op de finishlijn werd er nog een protestvlag gehesen. Het Russische team van Vladimir Lipavsky schreef uiteindelijk de overwinning van de derde stage van de Spring Match Race op haar naam.

Winnaars Spring Match RaceEinduitslag

1. Team Vladimir Lipavsky (RUS)

2. Team Thomas Mallindine (ENG)

3. Team Mark Lees (ENG)

4. Team Brongers (NED)

5. Team Flying Cloggies (NED)

6. Team Gert van der Heijden (NED)

7. Team Sine Metu met schipper Peter Bayly (IRL)

8. Team Hartwig Match Team met schipper Jens Hartwig (DUI)

 

Geslaagd

De organisatie is blij met het geslaagde weekend: “Het was een mooi weekend, dat niet mogelijk was geweest zonder de inzet van de wedstrijdleiders die zorgden voor de strakke operatie op het water en de inzet van de umpires voor het waarborgen van de eerlijke competitie, het naleven van de regels en voor de snelle besluiten die zij op het water namen. We kijken uit naar de volgende stage.”

De vierde stage wordt op zondag 13 april gevaren. De Team Heiner Spring Match Race is de voorloper van het Batavia Stad NK Match Racing, het Open Nederlands Kampioenschap, welke gehouden wordt op 9, 10 en 11 mei 2014.

Tekst: Helga Oosterkamp
Fotografie: Nienke Dijkstra

 

Last modified: 8 februari 2019
Sluiten