Actueel, Nieuws

Rotte mast oorzaak fataal ongeluk

11:57

De Duitse onderzoeksbureau voor ongevallen op zee (BSU, Bundesstelle für Seeunfalluntersuchung) heeft een advies uitgebracht naar aanleiding van het dodelijk ongeval aan boord van charterschip Amicitia. In de aanbeveling wordt gesteld dat er ter plaatse van de breuk een rvs plaat was gemonteerd, ‘waaronder kennelijk onjuiste en niet-inzichtelijke reparaties aan de mast waren verricht.’ In totaal waren er vier nieuwe stukken hout geplaatst om slijtageplekken of rotte plekken te vervangen. Onder de rvs plaat kon water blijven staan, waardoor het hout inwaterde. Volgens het rapport zorgden de reparaties en de inwatering ervoor dat nog maar 25 procent van de mastdoorsnede dragend was.

Aanbeveling

De BSU heeft op basis van de bevindingen per direct een veiligheidsaanbeveling doen uitgaan, waarin schippers wordt aangeraden om de constructie van hun mast te controleren – met name als deze mast gaffelgetuigd is. Het onderzoeksbureau wijst er tevens op dat er op basis van deze bevindingen nog geen voorschot kan worden genomen op het uiteindelijke onderzoeksresultaat. Link naar aanbeveling van de BSU.

Bij het ongeval aan boord van het charterschip kwamen 21 augustus drie Duitse mannen om het leven toen een deel van de mast afbrak en naar beneden kwam.

Foto ANP

Tags: Last modified: 23 september 2016
Sluiten