Nieuws

Polynesische kano volbrengt wereldomzeiling

16:09

Na drie jaar rond de wereld te hebben gezeild, voer de traditionele Polynesische kano Hōkūleʻa haar thuishaven Honolulu binnen. Duizenden mensen kwamen naar Magic Island op Oahu om de terugkomst te vieren en de bemanning ‘aloha’ te heten. Oude tradities herleefden. Tijdens een traditionele krijgerceremonie gooiden mannen met speren om de heldhaftigheid uit te beelden. Heroïsch was de trip dan ook. Want kano en bemanning legden meer dan 40.000 mijl af over de wereldzeeën zonder (navigatie)apparatuur aan boord.

Navigeren op tekenen der natuur
De bemanning, bestaande uit twaalf of dertien man, voer de wereld rond zoals hun voorvaderen dat deden. Hōkūleʻa is namelijk een replica van de boten waarmee de Polynesiërs 3000 jaar geleden de Grote Oceaan ontdekten. Zij navigeerden op sterren, getijden, wind, vogels en andere tekenen der natuur. Het bracht hen naar 23 landen en meer dan 150 havens.

Zorg dragen voor onze wereld
Met deze reis vraagt de Polynesian Voyaging Society aandacht voor de zorg voor de aarde. Daarom draagt de reis de Hawaiiaanse naam: Mālama Honua worldwide voyage. Vrij vertaald: zorg dragen voor onze wereld. Hōkūleʻa vaart de komende acht maanden langs alle Hawaiiaanse eilanden.

De NBC maakte beelden van de thuiskomst.

Last modified: 20 juni 2017
Sluiten