Nieuws

Roerproblemen en delaminerend zeil

Het blijkt onmogelijk om een wekelijkse update van de Vendée Globe te maken, zonder dat het over de uitvallers gaat. De afgelopen week telden we er twee.

13:55

Uitvaller nummer vijftien was Jean-Pierre Dick. Hij had een aanvaring met een onbekend object en beschadigde daarbij zijn bakboordroer. Dat betekende direct het einde van zijn avontuur. Opvallend is dat hij ruim twee weken eerder ook al zijn stuurboordroer had beschadigd bij een zelfde soort ongeluk. Op dat moment was hij leider in de race.

 

Uitvaller nummer zestien, die ervoor zorgde dat er nu meer uitvallers zijn dan overgebleven deelnemers, was de Engelsman Johnny Malbon. Het grootzeil van zijn Artemis delamineerde zo erg, dat hij de strijd moest staken. Dee Caffari, varend op plaats negen, kampt met soortgelijke problemen: "Het (grootzeil, red.) valt uit elkaar en ik zal het ieder paar dagen moeten repareren. Ik ga snel door mijn reparatiekit heen. Het is frustrerend, want het is het enige dat er mis is. ik ben er vrij nerveus over, vooral als het een beetje waait."

 

Vooralsnog zijn beide vrouwen die aan de race begonnen, nog steeds in de strijd. Dee Caffari doet dat dus op plek negen, haar landgenote Samantha Davies ligt op een zesde positie. Het veld wordt nog steeds geleid door Michel Desjoyaux. Hij is inmiddels weer op de Atlantische Oceaan beland en heeft zelfs een voorsprong genomen op het snelste schema van de vorige editie.

 

Dat is om twee redenen opmerkelijk. Ten eerste vertrok hij met twee dagen achterstand uit Les Sables d’Olonne. Ten tweede is deze editie ruim 1100 mijl langer dan in 2004/2005, oftewel ongeveer drieëneenhalve dag zeilen. Dat heeft te maken met de gate die op de Indische Oceaan naar het noorden is verschoven, toen er gevaar bestond van ijsschotsen.

 

Overigens heeft deze Vendée al 26 leiders gekend, verdeeld over negen van de dertig zeilers die in november vertrokken uit Frankrijk. De leider heeft nog een kleine 7.000 mijl te gaan, rode lantaarn Raphael Dinelli nog bijna 13.000.

Last modified: 5 januari 2009
Sluiten