Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Rode zee blijft ‘No-Go’ voor jachten

07:00

High Risk Area (BMP)© Crown Copyright

High Risk Area (BMP)© Crown Copyright

Piraterij is nog steeds een zeer groot gevaar voor plezierjachten, ondanks recente successen in de Golf van Aden en de Indische Oceaan. Dit zei de Europese anti-piratenmissie EU NAVFOR onlangs in een waarschuwing aan het adres van jacht eigenaren.

Het aantal aanvallen in het gebied rond de Golf van Aden is het laatste jaar afgenomen maar voor de pleziervaart blijft de situatie uiterst riskant. Plezierjachten zijn een makkelijke prooi en dienen volgens EU NAVFOR-commandant Potts de hoge-risico-zone (zuidelijke Rode Zee, Golf van Aden en Westelijke Indische oceaan) te blijven mijden.

Sinds een aantal jaren wordt door de internationale gemeenschap actief opgetreden tegen piraten in de Hoorn van Afrika. Daarnaast beschermt en beveiligt de koopvaardij zichzelf steeds beter tegen piraten. De Somalische piraten hebben onder deze toegenomen druk hun werkterrein verlegd naar een veel groter deel van de westelijke Indische Oceaan. De zogenaamde ‘High Risk Area’ (zie afbeelding) heeft zich uitgebreid tot aan het noorden van Madagascar en omvat ook Seychellen en Malediven.

De lege jachthaven van Kochi aan de westkust van India.

Voor veel wereldzeilers is de piraten dreiging de belangrijkste reden om de Rode Zee definitief te mijden en via Zuid-Afrika naar Europa terug te keren. Het seizoen om de Indische oceaan over te steken nadert zijn eind. In de Zuid-Afrikaanse havens van Durban en Richard’s Bay is het dit seizoen drukker dan ooit. Op de Seychellen en Malediven blijven ankerplekken en marina’s juist leeg. Ook een gloednieuw jachthavencomplex in Kochi aan de westkust van India merkt de effecten. De allereerste jachthaven van India moet het sinds de opening in 2010 vrijwel zonder internationale bezoekers stellen.

In de december-editie van Zeilen die volgende week verschijnt een artikel over de oversteek van de Indische oceaan naar Zuid-Afrika.

Last modified: 21 november 2012
Sluiten