Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Robert Rosen Jacobson breekt ribben bij solorace

14:50

Robert

Solozeiler Robert Rosen Jacobson heeft een paar uur na de start van de eerste etappe van de Transgascogne race 2013 bij een ongelukkige val twee ribben gebroken. Ondanks helse pijnen wist hij op eigen kracht de Spaanse haven Luanco te bereiken. Daar bleek bij onderzoek dat de gebroken delen zijn longen bedreigden.

De onfortuinlijke zeiler keerde maandagmiddag in Nederland terug. Zeilen redacteur Eric van Staten sprak hem bij aankomst op Schiphol. “Het gebeurde ongeveer vier uur na de start. Het is mij eigenlijk nooit eerder gebeurd, maar ik ben op de cockpit van mijn boot terecht gekomen. Ik kon mij amper meer bewegen. ‘s-Avonds heb ik radio-contact gezocht met een arts van de organisatie. Die vroeg mij of ik pijnstillers aan boord had. Die zaten inderdaad in mijn apotheek. Ik had er zelf niet aangedacht, om ze in te nemen. Door de pillen werd de pijn wel iets minder, maar bewegen ging bijna niet. Geen moment is in mijn hoofd opgekomen om de race op te geven en naar de dichtst bijzijnde haven te zeilen. Ik wilde de finish halen, ondanks dat ik nog tweeenhalve dag moest varen. Ik denk dat het met pure focus te maken had, dat ik ben doorgevaren. Ik kon werkelijk niets meer doen. Een lijn even aantrekken, lukte niet. Ik schreeuwde het met regelmaat uit van de pijn, als ik of de boot een onverwachte beweging maakte.”

Wilskracht

Puur op wilskracht en in een soort van roes is Robert naar de finishplaats gevaren. Met een pijn vertrokken glimlach: “En het mooie is, dat ik niet eens laatste was.”
In Spanje ging hij eerst langs bij een Franse arts. “Die zei dat er niets aan de hand was, maar adviseerde mij wel om niet verder te zeilen. Omdat mijn boot terug naar Frankrijk moet, heb ik contact opgenomen met de alarmcentrale van de ANWB. De dienstdoende ANWB-arts wilde rontgenfoto’s zien. Die heb ik in ziekenhuis laten maken.”

Mini-Transat deelname

Via de ANWB is Robert maandagmorgen vanuit Spanje naar Nederland gerepatrieerd. Vanaf Schiphol is hij meteen doorgegaan naar het VU-ziekenhuis.
Het ongeval komt de solozeiler uitermate slecht uit. Hij was druk in voorbereiding op de Mini-Transat die over twee maanden van start gaat. “Ik zal mijn tijd hard nodig hebben om te herstellen. Ik hoop dat mijn deelname niet in gevaar komt. Ik dacht altijd dat mij nooit iets zou overkomen, maar een ongeval blijkt toch in een klein hoekje te zitten.”
Volgens Robert waren de weersomstandigheden kort na de start niet al te goed. “Wat er nu mis is gegaan, weet ik niet. Waarschijnlijk ben ik uitgegleden.”

Tags: Last modified: 7 augustus 2013
Sluiten