Nieuws

RNH: Windkracht zes met vlagen zeven

Zeilen deed mee aan de YSY Ronde om Noord-Holland, zeilde de tocht in achttien uur en een beetje, moest vier uur wachten bij de sluizen en sliep drie uur.

17:04

Afgelopen vrijdagochtend ging de 14e YSY Ronde om Noord-Holland van start bij Muiden. 239 boten in zeven verschillende klassen namen deel aan de wedstrijd. Door de krachtige noordnoordwestenwind haalden 40 boten de finish in IJmuiden niet.

 

Om de sluispassages ordelijk te laten verlopen, had de organisatie per sluis een pauze van twee uur verplicht gesteld. Ondanks deze maatregel kwam niet iedere boot zonder kleerscheuren door de sluis. De route liep verder over het IJsselmeer van Enkhuizen naar Kornwerderzand, waar de vloot verspreid aankwam. Door de aanhoudende harde wind en opgelopen averij besloot een aantal deelnemers de etappe over het Wad en de Noordzee naar IJmuiden niet meer af te leggen.

 

De snelste boot legde de 110 mijlen af in 12 uur, 29 minuten en 53 seconden.

 

Team Zeilen

De redactie van Zeilen voer op tweemaster Pooh en mocht om 11.30 starten. De eerste etappe verliep voorspoedig. Pooh legde het kruisrak naar Enkhuizen in 3 uur en 28 minuten af. “Toen we na Enkhuizen op het IJsselmeer kwamen, hebben we de bezaan niet meer gezet en moesten we het grootzeil reven.” Aldus bemanningslid Klaas Wiersma.

 

Na de schutting bij Kornwerderzand werd besloten om pas met het hoogwater van vijf uur ’s ochtends naar buiten te gaan. Wiersma beargumenteert de keus; “We hadden stroom tegen en moesten in het donker opkruisen in een vrij smalle geul. En dat allemaal z’n vijven op een voor sommigen onbekende boot en met windsnelheden van boven de 30 knopen. We kozen eieren voor ons geld en hebben drie uurtjes heerlijk geslapen.”

 

De volgende ochtend vertrok Pooh in alle vroegte van de steiger bij Kornwerd en moest op het Wad een paar slagen maken tussen de Javaruggen en het Robbenzand, alvorens via de Texelstroom en het Marsdiep bij Den Helder zuidelijk te koersen. Wiersma: “Het laatste ruimewindse rak naar IJmuiden liepen we elf knopen over de grond, dus dat ging wel hard. IJmuiden in was nog een beetje krapjes. We moesten gijpen om een finishboei die vrij dicht bij de lagerwal lag. Achteraf gezien paste het prima. We hebben het prima naar onze zin gehad: mooie tocht en goede wind.”

 

Uw eigen boot op de cover?

Een fotograaf van Zeilen stond bij de sluis van Kornwerderzand om uw boot op de gevoelige plaat vast te leggen. Uw persoonlijke cover kunt uw downloaden of bestellen via www.zeilen.hetfotomoment.nl.

 

Kijk voor meer informatie en resultaten op www.ysy.nl/rnh

Last modified: 21 juni 2010
Sluiten