Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Regels voor wedstrijdzeilen 2013-2016

16:17

Per 1 januari 2013 zijn de nieuwe regels voor wedstrijdzeilen ingegaan. We kunnen concluderen dat de veranderingen vaak om een paar woorden gaan die vooral de duidelijkheid van de regels moeten vergroten.

Een paar voorbeelden.

Een regel die veranderd is, is bijvoorbeeld regel 28 over de merktekens van de startlijn. In de vorige editie stond vermeld dat een zeiler de merktekens van de startlijn aan de voorgeschreven zijde dient te houden wanneer de zeiler deze benadert. Soms echter, maakt het merkteken aan de kant van het startschip geen deel uit van de startlijn omdat het merkteken zich op het startschip bevindt. In het nieuwe reglement staat vermeld dat dit merkteken toch aan de goede kant dient te worden gehouden. Een zeiler kan geen verhaal meer halen als hij het merkteken voorbij vaart terwijl deze achter de startlijn ligt.


Regel 41
over hulp van buiten is aangepast. En enkele situaties, als er sprake is van een noodsituatie, mag hulp van buiten aanvaard worden. In de nieuwe regels is hieraan toegevoegd dat als deze hulp een te groot voordeel geeft, er alsnog geprotesteerd mag worden.

Regel 43  over pompen: dit is toegestaan indien de zeillatten naar de verkeerde kant gebogen staan.

Lezingen
Er worden verschillende lezingen gehouden om de nieuwe regels voor wedstrijdzeilen 2013-2016 toe te lichten. In Nederland wordt vanavond 10 januari en donderdag 14 februari vanaf 20:00 uur bij Team Heiner een seminar gegeven. De eerste avond is gericht op protestcomitéleden, de tweede avond is bedoeld voor wedstrijddeelnemers. De seminar wordt gegeven door Internationaal Judge en Umpire Jos Spijkerman en kost €25,-.

In België wordt op 29 januari een lezing gegeven bij de Vlaamse Yachting Federatie. Hiervoor kunt u zich aanmelden door uw naam, achtergrond en e-mailadres naar ilse@vyf.be te sturen onder vermelding van ‘intro RRS 2013-2016’.

Last modified: 10 januari 2013
Sluiten