Nieuws

Red Bull F1-ingenieur ontwerpt mee aan eigen Oyster-jacht

Van het ontwerpen van een raceauto naar een zeiljacht

16:30

Adrian Newey, de Chief Technical Officer bij het Red Bull Racing F1-Team en dus één van de breinen achter de successen van Max Verstappen, heeft Oyster Yachts gekozen om zijn droomboot te bouwen. Samen met het team van Oyster personaliseert hij een 885-model en daarbij is zijn ambitie om op een dag de wereld rond te zeilen.

Newey’s 885-jacht wordt momenteel gebouwd in het hoofdkantoor van Oyster in Southampton. Zeilen staat in groot contrast met het dagelijkse leven van de succesvolle F1-ingenieur. De charme van het zeilen en het werken met de natuur dat nodig is voor deze manier van transport, hebben zijn keuze voor het zeilen beïnvloed. Newey laat weten dat de nauwe samenwerking met Oyster en met Oyster-Project Manager Matthew Townsend hem in staat stelde “zijn technische brein te gebruiken” om ontwerp-oplossingen te creëren om zijn Oyster 885 naar eigen smaak in te richten. De aanpassingen omvatten onder andere het herontwerpen van de ruimte onderdeks. Daarnaast wordt er een ‘opklapbaar blad’ toegevoegd aan het zwemplateau, waardoor er ruimte ontstaat voor een extra eethoek.

Het is Neweys wens om zo min mogelijk gebruik te maken van de generator. Om dit te realiseren, gebruikte hij zijn ontwerpachtergrond en ervaring vanuit de motorsport om een hardtop bimini uit te denken. Deze behoudt het elegante ontwerp en de windefficiëntie van de Oyster 885 en is voorzien van zonnepanelen voor het opwekken van schone energie. Newey erkent dat het uitdenken van een jacht een heel andere ervaring is dan zijn dagelijkse baan als ontwerper van raceauto’s. Hierover vertelt hij meer in de documentaire Adrian Newey, Building my Oyster, die binnenkort verschijnt bij Oyster. In de docu deelt hij zijn ervaring, inzichten en ervaringen om toekomstige Oyster-eigenaren te helpen bij het proces van het bouwen van hun eigen zeiljacht.

Bekijk hieronder alvast de trailer van de docu Adrian Newey, Building my Oyster:

Plezier vs. prestaties en bruikbaarheid

“We maken een bestaand ontwerp op maat, maar met een heel ander doel,” zegt Newey. “Het mooie aan motorracen is dat er maar twee dingen tellen – hoe snel het is en of het betrouwbaar is. Het bouwen van een zeiljacht is veel subjectiever: dan komen factoren als gebruikersplezier, prestaties en bruikbaarheid ook meedingen.”

Newey kijkt uit naar de oplevering in 2024. “Het zal een grote mijlpaal zijn om de tewaterlating te zien nadat ze uit de loods komt. Ze is gepersonaliseerd en dat is het mooie aan het bouwen van een nieuwe boot.” Op een dag hoopt Newey met zijn Oyster rond de wereld te varen.

Eddie Jordan

Een van de grootste ingenieurs in de geschiedenis van de Formule 1 treedt in de voetsporen van zijn goede vriend, en tevens bekende binnen de F1, Eddie Jordan. Hij liet eerder een zeiljacht door de Britse botenbouwer maken. Hieronder kun je zien hoe het resultaat van zijn Oyster is geworden. Wat vind jij ervan? Misschien zijn de ontwerpskills van Newey minder excentriek. In elk geval zouden de kleuren blauw, rood en geel moeten zijn.

Omslagfoto: © Oyster Yachts

Tags: Last modified: 5 december 2023
Sluiten