Nieuws

Recordpoging Polynesische multihull

14:21

Vandaag vertrekt de Amerikaan Ryan Finn om een uniek record neer te zetten. Hij wil de eerste zijn die solo, non-stop van New York naar San Francisco zeilt.

Finn koos een bijzondere boot uit; een proa genaamd Jzerrro.  Overstag gaan met een proa kan niet, in plaats daarvan ‘shunt’ je de boot. Bij deze manoeuvre draai je het tuig en vaar je simpelweg de andere kant op. Het van oorsprong Polynesische scheepsontwerp heeft aan beide kanten een boeg en een aangehangen roer.

In 30 dagen naar Kaap Hoorn

In het blad Latitude 38 licht Finn zijn bijzondere keuze toe: “Proa’s zijn structureel betrouwbaarder dan catamarans en trimarans. Bovendien zijn ze snel voor hun lengte vergeleken met monohulls.” Met een gemiddelde snelheid van tien knopen hoopt Finn binnen 30 dagen bij Kaap Hoorn te zijn.

Hoewel de route van 14.000 mijl voor de komst van de transcontinentale spoorweg in de Verenigde Staten druk bevaren werd, zijn er weinig recordpogingen aan besteed. Het snelheidsrecord stamt uit 2008, toen de catamaran Gitana 13 de tocht met een elfkoppige bemanning in 43 dagen aflegde. De enige solopoging was in 1989. Maar de Fransman Philippe Monnet moest die reis onderbreken vanwege het raken van drijvend ijs.

De tocht van Finn en zijn Jzerro is te volgen op deze tracker.

Afbeeldingen: (c) 2020 2Oceans1Rock

Tags: , Last modified: 21 januari 2021
Sluiten