Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Recordaantal deelnemers in Strontrace, Beurtveer en Visserij

10:06

De Strontrace, de Beurtveer en de Visserijdagen gaan bijna van start. Een recordaantal deelnemers heeft zich ingeschreven. Sinds het vijfentwintigjarige jubileum van de race in 1998 waren er nog niet zo veel inschrijvingen als dit jaar.

Alles onder zeil

Strontrace bij de vuurtoren van WorkumDe caféschepen De Avontuur en Frisius van Adel liggen zaterdag 19 oktober klaar voor de feestelijke opening, in de havenkom van Workum.

Op maandag 21 oktober gaan de schepen van start. Traditioneel gaat de Strontrace via de oude handelsroute van Friesland naar de bollenstreek. De Beurtveer staat voor het eeuwenoude personenvervoer over de Zuiderzee en de Visserijdagen brengt de authentieke wijze van vissen naar voren. Het gebruik van motoren en moderne navigatiemiddelen is niet toegestaan. De schippers doen zo veel mogelijk onder zeil, maar zonder wind of met wind tegen is het jagen en bomen ook een groot onderdeel voor de bemanningen.

Strontveiling en braderiëen

Toeschouwers kunnen zich naast het bekijken van de schepen vermaken op de braderie met ambachten en streekproducten, fototentoonstellingen over 40 jaar Strontrace en theater. Dit allemaal rondom de havenkom van Workum. Bij het keerpunt in Warmond zijn ook allerlei activiteiten georganiseerd. Op 22 oktober legen de strontschepen hier hun vracht van gedroogde koemest. De zeilmakerij en touwslagerij in Warmond geven demonstraties aan het publiek. Om 20.00 uur komt Tweede Kamerlid Ard van der Steur de stront veilen. Een deel van de opbrengst van de veiling gaat naar de Stichting Lopen tegen Kanker.

http://youtu.be/YLSCBkP326Y

Video: Vereniging Zeilvracht

Last modified: 17 oktober 2013
Sluiten