Nieuws

Rappe Race naar Colijnsplaat

Het werd op donderdag 7 juli tijdens de Deltaweek een rappe race van Wemeldinge naar Colijnsplaat. Hoewel de ORC-jachten om 11.00 uur een parcours van 22 mijl voor de boeg hadden, finishte de eerste al om 12.58 uur. Er stond een stevige windracht 4-5 uit het zuidzuidoosten. Dat betekende sportief zeilweer met de nodige zeilwissels. Alle deelnemers haalden de eindstreep onder zeil.

13:54

"Er stond een hoop wind, dus het was pittig vandaag", vertelt Cock Baas, schipper/eigenaar van de Impuls Sprinta Sport. ‘’Gelukkig hadden we vier man bemanning. Het was geen ingewikkelde baan. De koers van Wemeldinge naar Colijnsplaat is west en de wind kwam uit het zuiden. Dan vaar je dus halve wind achter elkaar aan, in plaats van dat je een kruisrak met opties hebt. Normaal halen wij onze winst juist uit het kruisen, omdat we met zo’n lichte boot snel in de manoeuvres zijn. Maar we hebben het toch weer goed gedaan." De Impuls won opnieuw in de ORC 4. Alleen op zaterdag misten ze een paaltje, door het verkeerd ronden van een boei. Sindsdien bleef het team van de Braassem ongeslagen.

"We hadden een goede start en kwamen van de ORC 3-4-5 als tweede bij de eerste boei aan", vervolgt Baas enthousiast. Het succes is echter geen toeval. Baas: ‘We maken per seizoen tachtig starts. Dat is veel. We zijn altijd onderweg." Dat kan ook prima met een Dehler Sprinta Sport, want die is goed trailerbaar. ‘En er staat een hoop zeil op, een elf meter lange mast en er hangt een diepe kiel onder. Het is dus een snel bootje voor zijn lengte. Bij harde wind moeten we wel eerder reven. Vandaag was het bijvoorbeeld hard werken met de zeilwissels."

Vanmorgen om acht uur klonk het startschot voor de traditionele Veronicarace buitengaats. Deze zeewedstrijd voor ORC-jachten heeft een maximale lengte van 60 nautische mijlen. Het wedstrijdcomité kiest ‘s ochtends de baan uit op basis van de wind- en weersverwachtingen. De ongemeten klasse en Rond- en Platbodems varen hun Zeelandbrugraces op de Oosterschelde.

Als de teams weer binnen zijn barst het feest op de wal los met vanaf 21.00 uur een Drive in show met D.J. in de feesttent voor de Yachtclub.

Winnaars per klasse van de race naar Colijnsplaat:

ORC 1: Imhoff Yellow Rose voor Sjamrock

ORC 2: New Frotnier voor Druzix

ORC 3: Joyce voor White Hawk

ORC 4: Impuls voor Bloeb 2

ORC 5: Furie voor Try Try Try

Ongemeten: Gang is alles voor Spetters

R & P: Nieuwe Maen voor Strandloper

Last modified: 11 juli 2011
Sluiten