Actueel, Nieuws

Race of the Classics Young Professionals naar Den Helder

17:03

rotcyp prijzenIn totaal 25 schepen zijn woensdagmiddag 9 oktober van start gegaan voor de kust van Rotterdam in de Race of the Classics voor Young Professionals. 24 teams van evenveel bedrijven hebben zich ingeschreven om van 9 oktober tot en met zondag 13 oktober twee etappes over de Noordzee te zeilen.

Etappes

De race start bij Rotterdam voor de kust. De weersomstandigheden – met name de windrichting – bepaalt welke plaatsen worden aangedaan. Een flink gedeelte van de klassieke schepen kan vanwege hun tuigvorm niet gemakkelijk opkruisen. Vanwege de actuele wind en de verwachtingen voor de komende dagen is de bestemming dit jaar Den Helder.

De eerste etappe voert de vloot vanaf de start op de Noordzee naar de verkennerton bij Den Helder. Naar verwachting komen de eerste schepen rond 02.00 vannacht in Den Helder aan, de laatste in de loop van donderdagochtend. De tweede etappe loopt terug van Den Helder naar IJmuiden, waar de schepen vrijdag rond het middaguur worden verwacht. De volgende ochtend varen de schepen richting Amsterdam, waar het evenement zondagavond eindigt.

Weersomstandigheden

Een lagedrukgebied boven Schotland trekt de komende dagen zuidoostelijk richting Denemarken en Duitsland. Naar verwachting waait de wind woensdagavond en woensdagnacht uit het noordwesten, ruimend naar noordnoordwest in de vroege ochtend. De wind is afnemend tussen de 25 en 30 knopen naar iets minder donderdagochtend.

 

vloot in veerhavenDe race

De Race of the Classics (ROTC) en de Race of the Classics Young Professionals (ROTCYP) worden respectievelijk sinds 1989 en 2006 georganiseerd. De ROTC is bedoeld voor studenten van hbo en wo, waar de Young Professionals-versie gericht is op jonge werkenden.

Het algemeen klassement van 2012 werd gewonnen door Team PON aan boord van tweemastschoener Zephyr. Team Jong Defensie op opleidingsschip Zr. Ms. Urania won de eerste etappe naar het Engelse Ipswich.

De wedstrijd is te volgen via een online gps-tracker

Foto voorpagina FrieslandCampina Race of the Classics

Last modified: 9 oktober 2013
Sluiten