Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Prins Willem niet bij Koningsvaart

14:56

Koningsvaart

Koningsvaart wordt vlootschouw

Koningin Elizabeth organiseerde vorig jaar in Engeland een heuse vlootschouw tijdens haar jubileum. Beatrix heeft wellicht gedacht: Wat ze in Londen kunnen, kan ik beter in Amsterdam. Want de vaartocht op Koninginnedag op het IJ, wordt een heuse vlootschouw.

Niet ieder schip mag meevaren met de Koningsvloot. Alleen schepen die zijn uitgenodigd door de organisatoren van Sail Amsterdam, zijn welkom. De Nederlandse Tallships Astrid en Wylde Swan zijn in ieder geval aanwezig. “We zijn een aantal weken geleden benaderd door de organisatie van de Koningsvaart in Amsterdam. We hebben ons aangemeld en we zouden voor de details nog contact hebben. Tot nu toe hebben we niets meer vernomen maar dat kan uiteraard nog komen. We wachten dan ook nog op de officiële uitnodiging”, aldus Pieter de Kam, kapitein van Astrid.

Ook de Eendracht mag meevaren in de stoet.  “Wij hebben al vanaf het allereerste moment afspraken gemaakt met Stichting Sail Amsterdam dat wij hierbij aanwezig zijn. Voor ons is dit erg belangrijk omdat de Eendracht warme banden heeft met de koninklijke familie. Koningin Beatrix heeft de Eendracht gedoopt, Prins Bernhard was beschermheer, Prins Maurits is momenteel beschermheer en zijn broer Prins Floris zit momenteel in het bestuur van de Eendracht”, aldus Nicole van Zwienen van de Eendracht.

eendracht

Zeilschip Eendracht

Blikvangers

De tallships zijn echte blikvangers. Tweemaster Astrid is een 42-meter lang luxe zeilschip, waar 60 passagiers op passen. De zeezeilende Brik heeft 17 zeilen, met een totaal oppervlak van 525 m2. “Het is een schip met een enorme authentieke uitstraling en daarom een graag geziene gast is op evenementen”, aldus De Kam.

De Wylde Swan is 62 meter lang en heeft een mast van 43 meter hoog. Het schip uit 1920 heeft 1130m2 zeiloppervlak, verdeeld over negen zeilen. In 2010 werd ze volledig gerenoveerd, waardoor er nu tijdens een receptie 140 mensen aan boord passen.

De Eendracht is Nederlands grootste gaffeltopzeilschoener, ook wel driemastschoener genoemd. Het schip is bijna 60 meter lang, 13 meter breed en steekt 5 meter diep.

Zeilschip Astrid

Zeilschip Astrid

Oudste zeilende binnenvaartschip

Ook stevenaak Helena uit 1875 hoopt aanwezig te zijn: “Wij hebben nog niks gehoord of we ook daadwerkelijk mee mogen varen, dus het is voor ons nog echt even afwachten. Wij hebben aangegeven dat de ‘Helena’ beschikbaar is en dat het wellicht leuk is om het oudste zeilende binnenvaartschip van Nederland erbij te hebben, omdat het Koninklijk gezelschap tijdens Koninginnedag in Woudrichem in 2007 heeft meegevaren”, aldus Elvira Beetstra.

helenaschip

De Helena

Prins Willem niet aanwezig

De replica Prins Willem (Op de boeg staat Prins Willim, omdat de schilder zich destijds vergiste) is niet aanwezig. Het schip deed in 2005 mee aan Sail, maar brandde in 2009 uit. Ze zou daarna gerestaureerd worden, maar de nodige fondsen bleven uit. Het wrak ligt nu in Franeker en het is onbekend wat er verder mee gebeurt.

wrak

De uitgebrande Prins Willem

 

Andere grote afwezigen zijn driemaster Bark Europa, schoener Oosterschelde en haringlogger Tecla. Zij zijn gezamenlijk met een wereldreis bezig en komen pas in juli 2014 tijdens het Tall Ships Event in Harlingen terug. Op Koninginnedag dit jaar, liggen zij in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Stad Amsterdam is er helaas niet bij vanwege groot onderhoud. “We zijn wel uitgenodigd maar de Clipper ligt op de werf tot juni 2013, we zijn dus nog niet in de vaart”, aldus Anne Cornelissen.

stadamsterdamschip

Zeilschip Stad Amsterdam

Stremming

Om de Koningsvaart in goede banen te leiden, wordt het IJ tussen 13.00 uur en 01.00 uur geheel gestremd vanaf de westzijde ter hoogte van boei IJ 2a en de oostzijde ter hoogte van boei IJ 16. Tevens wordt tussen 27 april en 2 mei 2013 een snelheidsbeperking ingesteld binnen het gebied tussen boei IJ 10 en Boei IJ 8. De maximale snelheid wordt terug gebracht van maximaal 12 kilometer per uur naar maximaal 8 kilometer per uur.

Route

Het koninklijk paar stapt rond 19.30 uur op bij EYE Film Instituut op en vaart langs het Oeverpark, via de noordkant van het IJ naar de Kop van Java en het Muziekgebouw. De vaartocht eindigt rond 21.30 uur bij het Muziekgebouw aan ’t IJ en wordt afgesloten met een saluut van de aanwezige vaartuigen. In het Muziekgebouw heeft de Koninklijke familie aansluitend een diner met hun genodigden.

Oproep

Is uw schip ook uitgenodigd voor de Koningsvaart? Weet u op welk schip de Koninklijke familie gaat varen? Laat het de redactie van Zeilen weten: Info@zeilen.nl of 06 83 71 40 97.

 

Tags: Last modified: 28 maart 2013
Sluiten