Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

De deviatie is doorzien, de dame danst weer

13:28

stad amsterdam op werfDe kompassen zijn gecompenseerd, de lieren gesmeerd. Binnen wordt aan de laatste details gewerkt, terwijl bovendeks het schip op stootgaren ligt. Ruim een half jaar nadat een begin werd gemaakt aan de grondige restauratie van de clipper Stad Amsterdam, mag ik vandaag inschepen voor de eerste tocht van Vlissingen naar Le Havre. Alle plekken zijn vergeven, het schip is volledig volgeboekt.

Nog even
Iedereen lijkt er klaar voor. Alleen het schip zelf oogt nog een beetje zenuwachtig en rommelt van binnen. In vier dagen tijd moeten we de kleine 200 mijl afleggen naar Le Havre. Een ruime marge is ingebouwd om schip en bemanning de kans te geven weer aan elkaar te wennen. De weergoden lijken dit te hebben doorzien en geven ons met een noordwestelijke en over de komende dagen ruimende naar noordelijke wind ruim baan. Misschien dat de naderende kern van het Hoog onder Engeland nog roet in het eten gaat gooien en de wind helemaal wegvaagt.

Koning aan boord
Door de werkzaamheden moest Stad Amsterdam de inhuldiging van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander laten varen. Maar komt Stad Amsterdam niet naar de Koning, dan komt de Koning wel naar Stad Amsterdam. Op 20 juni zal hij met het schip langs ruim dertig grote en veel meer kleinere schepen varen die op de Rede van Texel voor anker liggen. Dit alles staat in het kader van de Saamhorigheidsdag. Deze dag markeert het begin van Sail Den Helder en tevens het 525 jarig bestaan van de marine. Het evenement duurt tot en met 23 juni.

Tags: Last modified: 5 juni 2013
Sluiten