Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Primeur voor PolyClassic Cup

09:57

PolyClassic Cup

PolyClassic CupAfgelopen weekend werd vanuit Stavoren de eerste PolyClassic Cup georganiseerd. Deelname was toegestaan voor klassieke polyester zeiljachten aangesloten bij de Federatie PolyClassic Zeiljachten en de Behoudsvereniging Klassieke Polyester Jachten. In totaal schreven 27 eigenaren zich in, waarvan negen Ecume de Mer’s.

PolyClassic CupAfgelopen weekend werd vanuit Stavoren de PolyClassic Cup georganiseerd. Deelname was toegestaan voor klassieke polyester zeiljachten aangesloten bij de Federatie PolyClassic Zeiljachten en de Behoudsvereniging Klassieke Polyester Jachten. In totaal schreven 27 eigenaren zich in, waarvan negen Ecume de Mer’s.
Vanaf vrijdagmiddag druppelden de deelnemers Marina Stavoren Buitenhaven binnen. ’s Avonds werd het evenement in het bijzijn van de deelnemers feestelijk geopend en werden de regels voor wedstrijdzeilen en de startprocedure toegelicht door wedstrijdleider Evert Steensma.
Stevige wind
Op zaterdag waaide het windkracht 3 à 4 met vlagen 5. Buiten stond een flinke deining en de 17 jachten die de wedstrijden gingen zeilen kozen om een uur of 9 het ruime sop. Boven de vaargeul naar Enkhuizen lag een strakke upwind-downwind baan en daar werden – onder SW handicap – drie mooie spannende wedstrijden verzeild.
Enkele deelnemers die niet mee hebben gedaan aan de wedstrijden voeren rondjes om het veld en maakten mooie foto’s bij de boeien. Om circa vier uur lagen alle jachten weer in de haven en werd in het zonnetje nagesproken, werden ervaringen uitgewisseld en elkaars jachten bewonderd. Na een gezamenlijke maaltijd bij Paviljoen De Potvis vond op het terras de prijsuitreiking plaats.
Winnaar
Na drie spannende wedstrijden won Ubo Duursma met zijn Albin Vega ‘d’Halve maen’ op handicap. Hij ontving diverse mooie prijzen waaronder een op maat gemaakte nieuwe helmstok. Tweede werd Jens Bos met zijn Oceaan 25 ‘Femke’, de kleinste boot uit de vloot. Derde werd Pim ten Klei met zijn Vindö 40 ‘Wijdzicht’.
Het was geen verrassing dat de Nicholson 55 ‘Lady Qaueso’ van Jan Fredriks op line honours won. De schipper kreeg van Jan Briek de ANWB wisseltrofee, de zogenaamde ‘plastic beker’.
Zondag voeren alle deelnemers weer naar de diverse thuishaven. Het was een enorm geslaagde eerste editie van de PolyClassic Cup, en de hoop werd uitgesproken dat het een jaarlijks terugkerend evenement zal worden.
Bij de Federatie PolyClassic Zeiljachten zijn aangesloten:
Nederlandse Marieholm Vereniging – www.marieholmvereniging.nl
Oceaanclub – www.oceaanclub.com
Kring van VEGA-Zeilers – www.vegazeilers.nl
Pion Klasseorganisatie – www.pionklasse.nl
Trintella Vriendenkring – www.trintella.org
Contessa Club Nederland – www.contessazeilers.nl
Vindöclub Nederland – www.vindo.nl>
Ecume de Mer club – (nog) geen website
Meer informatie over het evenement en de Federatie PolyClassic Zeiljachten staat opwww.polyclassics.nl
Tekst: Hylke Steensma, foto’s: Hanneke de Boer.
Last modified: 5 juni 2012
Sluiten