Nieuws

Premium: Acht vertrekkers zeilen de Antigua Classics

15:09

Stel, je zeilt met je gezin de wereld rond. Dan krijg je plotseling een appje van medevertrekker Guido, eigenaar van Morgaine, een prachtig antiek schip. “Ik doe mee aan de Antigua Classics en zoek nog twee bemanningsleden. Wie helpt?”

“Je bent gewoon een 36-jarig jongetje dat met z’n nieuwe zeilvrienden zijn jongensdroom heeft laten uitkomen!” Luid gelach klinkt uit de kuip van Morgaine. We zitten met de voltallige crew, inclusief aanhang en kinderen, aan boord bij Guido Schotman en proosten op de succesvolle afloop van de Antigua Classic Yacht Regatta.

Met een achtkoppige gelegenheidscrew hebben we Guido’s Morgaine in vier dagen naar een vierde plek in het eindklassement van haar categorie gezeild. Een paar weken geleden had niemand van ons zelfs maar durven dromen dat we ooit aan zo’n legendarische race zouden meedoen.
Alle acht gooiden we in de zomer van 2018 de trossen los en verlieten we Nederland voor een Rondje Atlantic of verder, een bonte mix van gezinnen en stellen, jong en wat ouder. In de afgelopen maanden kwamen we elkaar onderweg een paar keer tegen; regelmatig varen we met elkaar op.

Morgaine.

Wedstrijdervaring: nul

Het begint allemaal met een appje in onze vertrekkers-groep, drie weken daarvoor. “Ik doe mee aan de Antigua Classics en zoek nog twee man crew. Wie helpt?” Wij lagen net achter anker op Guadeloupe en lachen om het Guidoiaanse enthousiasme dat we de afgelopen maanden hebben leren kennen van de kleurrijke soloschipper van Morgaine. Maar we schateren nog harder om de stortvloed van berichten daarna. “Heb jij eerder een wedstrijd gezeild dan?” “Ben je niet goed wijs. Je hebt minstens acht man nodig!” “Wie zorgt voor koek en zopie?” “Waar laat je alle zooi uit die loodzware bak?” De grappen en grollen zijn niet van de lucht, maar toch is iedereen enthousiast. Genoeg mensen melden zich aan als crew. Ook wij weten ons verzekerd van deelname aan de Antigua Classics!

Tussen miljonairsboten

De week voor de race druppelen we allemaal Falmouth Harbour binnen. Daar vertelt Guido over zijn inschrijving: “Ik ben gewoon naar de plaatselijke Yacht Club gestapt en heb gevraagd hoeveel dat kost, zo’n deelname aan de Regatta.” Al jaren droomt Guido van deelname: “Ik dacht altijd, daar gaat zoveel geld in om; dat is niet betaalbaar voor een simpele vertrekker als ik. De moed zakte me al in de schoenen bij het zien van al die million dollar-schepen. Maar toen ik het uiteindelijk vroeg, zei die man tot mijn
grote verbazing: ‘240 US dollar, sir.’” Guido hoeft niet lang na te denken…

Zeilen 09/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe traint de gelegenheidscrew? En hoe brengen de bemanningsleden het er tijdens de race vanaf aan boord van Morgaine? Je leest het in Zeilen 09/2019. Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 25 september verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Katrina Norbom Zoë
Tekst: Mariska Woertman

Tags: , , , , Last modified: 24 september 2019
Sluiten