Actueel, Nieuws

Politie actiever op het water in Noord-Holland

20:27

De politie is deze warme dagen extra actief op het water. Net als op de weg gelden op het water ook ‘verkeersregels’ die ervoor zorgen dat we samen veilig kunnen recreëren.

Belangrijke regels

  • WaterPolitieDe maximum vaarsnelheid is meestal 6 of 9 km/u. Dit wordt aangegeven op borden langs het water. In havens en de bebouwde kom geldt een maximum van 6 km/u.
  • Om een boot te besturen die sneller kan varen dan 20 km/u (of langer is dan 15 meter) moet u minimaal 18 jaar en in bezit van een vaarbewijs zijn. Dit geldt ook voor waterscooters, jetski’s en rubberbootjes met een zware (buitenboord)motor.
  • Vaar alcoholvrij. De wettelijke grens op het water ligt op 0,5 promille. Er wordt gecontroleerd en de boetes zijn niet mis.
  • Bewaar de rust in natuur- en woongebieden. Bezorg de omgeving geen (geluids)overlast en blijf uit de buurt van visnetten. Deze zijn herkenbaar aan zwarte of gele vlaggetjes of een bord met een groen/witte ruit, waarbij de groene kant de ‘veilige’ kant is om te passeren.

 

Meer vaarregels en informatie op www.politie.nl/themas/vaarregels. In de boetebase van het Openbaar Ministerie (onder ‘verkeer te water’) leest u welke boetes u tijdens het varen kunt krijgen. Belangrijk blijft: Heb respect voor elkaar en voor de natuur. Blijf scherp, neem geen risico’s en houd rekening met andere boten, surfers en zwemmers.

Voorkom diefstal

Helaas krijgt de politie ook ieder jaar aangiften binnen van diefstal van bootjes en motoren. Leg uw boot goed vast door middel van goede sloten. Haal motoren eraf en berg die goed op, bijvoorbeeld in de schuur.

Mocht u iets verdachts zien in de buurt of is er sprake van vaaroverlast? Neem contact op met de wijkagent via 0900-8844. Sommige gemeenten hebben ook een speciaal loket waar u vaaroverlast kunt melden.

(politie.nl)

 

Last modified: 4 juli 2015
Sluiten