Nieuws

Plastiki-expeditie bijna volbracht

Met een zestigvoets catamaran, gemaakt van 12.500 plastic flessen, reist David de Rothschild van Noord-Amerika naar Australië.

10:27

Sinds de catamaran 111 dagen geleden vertrok uit San Fransisco, is ruim 7000 mijl over de Grote Oceaan afgelegd. Met de expeditie wil De Rothschild de aandacht vestigen op plasticvervuiling, overbevissing en de invloed van de klimaatverandering op ’s werelds oceanen.

Plastiki heeft onderweg Samoa aangedaan en is nu begonnen met de laatste etappe langs de Australische kust op weg naar Sydney. De verwachte winden zijn echter niet al te gunstig voor Plastiki, de catamaran kan niet aan de wind varen en zal waarschijnlijk het laatste stuk gesleept worden om zo alsnog Sydney te kunnen bereiken.

Recycle

Na het lezen van een VN-rapport over ecosystemen in de oceaan en geïnspireerd door de Kon-Tiki expeditie van Thor Heyerdahl, besloot De Rothschild Plastiki te bouwen. 68 procent van het drijfvermogen van Plastiki wordt geleverd door de plastic flessen. Verder maakt de boot gebruik van zonne-energie, windgeneratoren, zijn de zeilen van gerecycled plastic en wordt de boot bij elkaar gehouden door een biologisch afbreekbare lijm, gemaakt van cashewnotendoppen en suikerriet.

Nederig

Niet alleen “Zo lang achter elkaar op de oceaan leven maakt je heel nederig,” zegt De Rothschild vanaf de boot. “Iedere dag ontdek je weer andere kleuren en kleine dingen die je eerder niet waren opgevallen. Langzaam vloeit de oceaan in jou als wezen. Voor mij is de reis een lange etappe met slechts één boodschap en één hoofdstuk: Plastiki.”

Voor meer informatie over de expeditie en prachtig beeldmateriaal, kijk op www.theplastiki.com.

Beeld: plastiki.com

Last modified: 9 juli 2010
Sluiten