Nieuws

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga gaat windsurfen van Londen naar Parijs

12 juni presentatie in Topzeilcentrum Scheveningen

09:22

plastic soup surfer parijs
Beeld: Eimedia

Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer, presenteert woensdagochtend 12 juni in het Topzeilcentrum in Scheveningen zijn volgende grote uitdaging: windsurfend en suppend van Londen naar Parijs. Tijdens de tocht zet hij zich in voor het uitbreiden van statiegeld in Europese landen. Op 22 juni zal hij aan zijn tocht beginnen en Tinga hoopt na drie weken op 11 juli Parijs te bereiken.

Oslo – Londen – Parijs

De tocht van Londen naar Parijs is het vervolg op de tocht van Oslo naar Londen, die Tinga vorige zomer zeilde. De Plastic Soup Surfer bracht toen Engelse plastic flesjes die hij vond aan de Zweedse kust terug naar het land van herkomst, en pleitte vervolgens in Westminster voor een snelle invoering van statiegeld. Deze zomer vervolgt Tinga zijn tocht dus naar Parijs. Tinga: “Ik wil met mijn expeditie de invoering van statiegeld versnellen. Met deze expeditie wil ik symbolisch die Franse plastic flesjes terugbrengen naar de bron: return to sender.’’ 570 kilometer van de in totaal 900 kilometer lange route zal hij windsurfend afleggen, van Londen naar Le Havre. Bij het Franse kustplaatsje ruilt hij dan de windsurfplank om voor een supboard om over de Seine Parijs te bereiken.

“De tocht van Oslo naar Londen van vorig jaar was de meest zware en intense reis tot nu toe,” aldus Tinga. “En ook al is Londen naar Parijs korter, ik verwacht dat die surftocht minstens zo zwaar wordt. Vooral ook omdat ik tegen de stroom in tegen de Seine op zal moeten suppen om in Parijs te komen.”

Topzeilcentrum

Samen met olympisch kampioen windsurfen Kiran Badloe zal Tinga zijn expeditie op woensdag 12 juni presenteren aan het publiek. Vanaf 10.00 uur is iedereen welkom in het Topzeilcentrum van het Watersportverbond in Scheveningen. Aanmelden voor het evenement kan via deze link.

plastic soup surfer parijs
Beeld: Esther Leystra

Tiende expeditie

Het is alweer de tiende expeditie van de Plastic Soup Surfer om zich in te zetten tegen plastic vervuiling en de wegwerpmaatschappij. Het begon in 2014 allemaal met een kitesurfexpeditie van 350 kilometer langs de Nederlandse kust, gemaakt op een board van plastic dat hij op het strand vond. Het jaar daarop zeilde hij vijf maanden rond over de Noordzee en de Baltic, om plastic op te ruimen en onderzoek te doen naar microplastics. Vele andere avonturen op van plastic gemaakte planken volgden. Die expedities bleken succesvol: in 2021 kwam er statiegeld op kleine plastic flesjes in Nederland. Tinga vertelt zijn verhaal in zijn boek Plastic Soup Surfer.

Je kunt de expeditie volgen via InstagramFacebook of YouTube. Meer informatie over Merijn Tinga vind je op plasticsoupsurfer.org. Ook maakten Jasper Strik en Eelke Dekker een documentaire over de expeditie van de zomer van 2022. Tinga surfte toen van Antwerpen naar Amsterdam, op een surfboard van wegwerpbekers. SURFER TO-GO is sinds dit voorjaar op YouTube te bekijken.


Last modified: 6 juni 2024
Sluiten