Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Pieter-Jan Postma kan ook winnen

20:37

Postma25-4[1]Pieter-Jan Postma is op de voorlaatste dag van de ISAF wereldbekerwedstrijd in het Zuid-Franse Hyeres al zeker van de eindoverwinning. De Friese Finnzeiler heeft na de laatste kwalificatieraces meer dan 20 punten voorsprong in het klassement en is niet meer in te halen. Zaterdag is de afsluitende medalrace.

Voor Pieter-Jan Postma is dit de eerste grote zege in de Finnklasse. “Dit is een heel bijzonder gevoel. Een hele ontlading. Ik heb inderdaad vaak op grote evenementen gehad dat het op het laatste moment of midden in de serie niet ging. Dat ik mezelf dwars zat. Dit voelt nu als een doorbraak, dat ik kan winnen. Ik heb hier de afgelopen tien jaar zoveel energie in gestoken. Al die trainingen…”

Trials

Pieter-Jan stapte vlak voor de wereldbekerwedstrijd weer in zijn Finn, na weken van trials met Team Brunel. Hij is in de race voor een plaats aan boord van de Nederlandse Volvo Ocean racer.

“Ik heb de afgelopen tijd veel in de gym gezeten en ook elke dag gevaren met de Brunel boot. Maar het is de optelsom van de ervaring van al het trainen, de ervaring van ietsje ouder zijn, jezelf beter kennen en beter om te kunnen gaan met de races. Dat leidt tot deze overwinning.”

Gewonnen van mezelf

“Ik heb vandaag echt van mezelf gewonnen. Ondanks de stress was ik echt sterk. Ik was deze week sterk. Dat groeiproces is de laatste jaren geweest. Als je kijkt naar de Olympische Spelen, wat natuurlijk een megading was, had ik daar op zeilkwaliteit zeker een medaille verdient maar het lukte mij niet om boven mezelf uit te stijgen. Nu heb ik dat overwonnen, zo voelt dat. Het topsportproces is grandioos, zwaar, heftig, maar heel bijzonder.”

Foto Laurens Morel

Last modified: 25 april 2014
Sluiten