Nieuws

Oversteken op andermans kiel

Gran Canaria, Las Palmas, Steiger T

11:11

Altijd spannend: opstappen op een onbekende boot. Zeker als je meteen de oceaan oversteekt met een schipper die dat voor de eerste keer doet. Toch hoeft Jasper Themans niet heel lang na te denken; hij is wel toe aan wat zeezijn.

Gran Canaria, Las Palmas, Steiger T. Het geratel van mijn roltas stopt en ik neem de tijd om Kiah te bekijken. Sommige mensen noemen hun boot een hij, maar aan alle rondingen is te zien dat deze Island Packet 380 een stevige stoere dame is. Haar zachtjes wiegende loopplank nodigt me uit om aan boord te komen. Eén blik door het kajuitluik toont me 20 blikken tonijn. Dit gaat geen vegetarische oversteek worden. Daar kan ik goed mee leven. Het toont me ook dat we geen honger zullen lijden. Dat stel ik zeer op prijs. De enorme stapel tortilla’s kan ik nog niet plaatsen. Ik weet dan nog niet dat er in de koelkast een even grote stapel chorizo ligt, en dat de favoriete lunch van schipper Tim voornamelijk uit deze twee componenten bestaat, aaneengesmeed met knoflooksaus. Wat Tim dan nog niet weet, is dat opstapper Steve de sterren van de hemel gaat koken en daarmee voor heel wat meer variatie zal zorgen. Het resultaat zal zijn dat Tim in de Caraïben nog voldoende grondstoffen overheeft om zijn eigen chorizowrapkraampje te beginnen.

Inspectie

Steve en Tim zijn op groente- en fruitinkoopexpeditie, Claudio is wandelen, ik gebruik de rust aan boord om eens goed rond te neuzen. Het interieur is ruim en comfortabel. Amerikaanse afmetingen. De Island Packet-werf gelooft kennelijk niet in fineer; ik zie veel dikke planken hout, massief polyester en solide rvs. Decoraties als een dromenvanger, Afrikaanse kunst en een dolfijn van drijfhoutjes maken het een huiselijk geheel. De Fender-gitaar aan de wand, naast de goed gesorteerde drankkast, geven een eerste indruk van de liefhebberijen van schipper Tim.
Ook mijn rondje buiten maakt duidelijk waarom deze 38-voeter 14 ton weegt. Alles is überstevig en ziet er goed uit. Achter op het schip staat een grote rvs beugel met vijf zonnepanelen. Rondom de kuip is de reling van rvs buizen waar alle veiligheidsmiddelen aan hangen. Het reddingsvlot zit half verzonken in die reling, met een handig handvat om de container soepel te lanceren. Chic. Minder chic is dat de lijn van het vlot loshangt, zodat de container niet zal openen. Toch maar even vastknopen. Verder vind ik één lier die wat los op de kuiprand staat en veel lieren die smeken om een vers likje vet. Als ik het motorluik opentrek zie ik dat elk boutje en elk moertje met een streepje lak verzegeld is. Dat zijn dan weer bonuspunten.

Kennismaking

Na het eerste contact via Crewseekers.net, een videobelletje en vele WhatsAppberichten ontmoeten we elkaar nu in levenden lijve. Onder de Canarische zon en met een gin-tonic in de hand leren we elkaar een beetje kennen. We zijn met zijn vieren.
Allereerst schipper Tim, 56 jaar, Engelsman, jong gepensioneerde beredenpolitieagent, nu reborn hippie inclusief wilde bos haar, flinke baard, piercings en tatoeages, getrouwd met Manazza. Zes jaar geleden begon hij met zeilen en haalde hij RYA Dayskipper, vergelijkbaar met ons CWO 2 Zeezeilen. Na enkele jaren flottieljezeilen kochten Tim en zijn vrouw twee jaar geleden Kiah en zijn ze aan boord gaan wonen. De route en tijdsduur van hun
droomreis staan nog niet vast, wel dat Manazza niet met ons meezeilt; zij zal in de Carieb weer aan boord stappen. Dan is er Steve, 54 jaar, Engelsman, electrotechneut in de professionele printerbranche, die via surfen en motorboot- varen in het zeilen is beland. Op zoek naar een mooi avontuur en een volgende grote stap in zijn zeilervaring, om met zijn eigen Moody 31 langere tochten te gaan zeilen.
En tot slot Claudio, 49 jaar, Italiaan, in het seizoen charter- schipper in Griekenland, buiten het seizoen op reis. Minimalist en fanatiek wandelaar met een scherp oog voor vrouwelijk schoon. Hij ziet de tocht als een ontspannen manier om naar een liefje op Guadeloupe te reizen.

Zeilen 05/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat houdt de Vikings Explorer Rally, waar de heren aan meedoen, in? Hoe verloopt het vertrek? Valt het ginger Ale-experiment in de smaak? Hoe ziet Jasper zijn op-de-plaats fitnessprogramma eruit? Hoe is de lange eindsprint? En hoe verloopt na 3,5 weken de aankomst op Grenada? Je leest het allemaal in Zeilen 05/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 18 mei verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Last modified: 16 mei 2022
Sluiten