Nieuws

Oudste solozeiler terug na reis van drie jaar

Gisteren vierde de jongste wereldzeilster, Laura Dekker, haar 16e verjaardag in Darwin. Een kleine 3.500 zeemijl noordelijker en drie dagen eerder, op zaterdag 17 september, stuurde de oudste wereldsolozeiler zijn zeiljacht de haven van Yokohama binnen. De 77 jaar oude Minoru Saito beëindigde hiermee zijn achtste zeilreis rond de wereld.

14:11

Drie jaar deed hij erover om tegen de heersende windrichtingen, dus van oost naar west, over de Zuidelijke Oceaan terug te zeilen naar Yokohama. Naast de zware weersomstandigheden en veel materiële schade kreeg de Japanner ook medische klachten. Tot twee maal toe moest hij worden geopereerd. Eerst in Chili aan een rughernia en later op Hawaï aan zijn knie, nadat hij onder een auto was beland.

Na verscheidene pogingen om Kaap Hoorn te passeren moest Minoru vanwege een kapotte stuurinrichting worden gered door de Chileense kustwacht. Noodgedwongen overwinterde hij in Punta Renas, waar zijn 56 voet lange en 25 ton wegende jacht Nicole BMW Shuten-dohji III kon worden gerepareerd.

Bij de feestelijke ontvangst in Yokohama liet Minoru weten nog niet te zijn uitgezeild. Hij is zijn volgende reis naar Groenland en Alaska al aan het plannen. (WP)

Foto: www.saito8.com

21 september 2011

Last modified: 23 september 2011
Sluiten