Nieuws

Oranjezeilers hebben het lastig met condities op WK

Dorian van Rijsselberghe heeft de leiding genomen tijdens het wereldkampioenschap in Perth in de RS:X-klasse. In de 470-klasse staan Lisa Westerhof en Lobke Berkhout derde. De Nederlandse matchrace dames zijn uitgeschakeld in de kwartfinales en de Laser-zeilers moeten alles op alles zetten om in ieder geval nog de medalrace te mogen zeilen.

17:30

Woensdag 14 december 2011.

In Perth liet de Fremantle Doctor het woensdag weer ernstig afweten. De beruchte krachtige zeewind zet steeds niet voldoende door en vecht tegen de ongebruikelijke zuidoostelijke luchtstroom over het Australische continent.

Op de laatste dag van de voorrondes in de RS:X-klasse kwam Dorian van Rijsselberghe, wegens een gebrek aan wind, slechts een keer in actie. De Texelaar won race vijf. Morgen worden de deelnemers ingedeeld in Gold en Silver groep en zullen als het weer het toelaat, drie races varen. Van Rijsselberghe deelt de koppositie in het klassement met de Israëliër Nimrod Mashich.

De regerend wereldkampioenen in de 470-klasse Lisa Westerhof en Lobke Berkhout eindigden de laatste race van de dag als 31e, voorlopig hun slechte resultaat. Alleen het Spaanse team Pacheco en Betanzos hebben nog geen punten gemorst en gaan aan de leiding.

“We hebben nog geen grip op de lastige condities,” aldus Lobke. ”Beiden zien we het niet. Zoals die laatste race. We starten goed in het midden maar dan komen we niet meer als eerste bij de grote winddraaiingen. Het is nog zeker niet verloren maar het moet beter. We moeten een goed strijdplan maken, morgen hebben we een dag vrij dus dat komt goed uit.”

Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering verloren met 3-1 van het team van de Engelse stuurvrouw Lucy MacGregor. Na een twee-nul achterstand vochten de zeilsters van de Delta Lloyd Kernploeg zich knap terug, maar het Oranjetrio moest in race vier de Engelsen voor laten gaan.

“We waren niet goed genoeg. De Engelsen waren beter. Wij zijn heel tevreden met waar we staan. Doelstelling is gehaald om het land te kwalificeren. Maar als je in de voorrondes zo goed vaart, en onder andere dezelfde Engelsen verslaat, wil je steeds meer en meer. Het zijn kleine dingen die beter moeten. Communicatie, boothandeling… in alles moeten we meer op elkaar ingespeeld raken. Dit is ons derde evenement samen. Dat moet nog groeien. Maar we zijn nog niet klaar,” aldus Merel Witteveen.

In de Laser-klasse scoorde Rutger van Schaardenburg een 12e en een 19e plaats. Zijn concurrent en trainingspartner Roelof Bouwmeester kwam als 17e en 5e over de meet. Beide zeilers plaatsen zich voor de Gold fleet met een 13e en een 26e plaats en moeten de volgende vier wedstrijden in de Gold fleet goede resultaten neerzetten om de aansluiting met de top terug te vinden.

De leider in het klassement, Tom Slingsby, heeft een indrukwekkende score van slechts 10 punten, maar de verschillen zijn heel klein in deze sterk bezette en competitieve klasse.

(EvS)

Fotografie Richard Langdon

Last modified: 16 december 2011
Sluiten