Nieuws

Opblaasboot compact opbergen

Was het wel de juiste zak, of was­-ie gekrompen?

17:17

Kleine moeite, groot plezier. Veel klussen aan boord zijn op zichzelf staand niet zo’n enorme klus, maar leveren eenmaal voltooid, groot genoegen. Dit keer: een opblaasboot klein opvouwen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Zeilen 04/2022
Tekst: Olav Cox

Een tijdje terug ontmoette ik een zeiler die op het punt stond het rubberbootje af te voeren dat hij in de bakskist van zijn nieuwe zeil­jacht had aangetroffen. Er kon geen buiten­ boordmotortje achter en daarbij was het ding stokoud, dus wat moest hij er mee? Lang verhaal kort: Urgje kreeg een bijboot. Zo’n handige, oerdegelijke, lichtgewicht Engelse inflatable zonder vaste spiegel of vloerplaten, die je lekker compact kunt opbergen.
Overigens viel dat compact opbergen in eerste instantie een beetje tegen; met de grootst mogelijke moeite paste het lukraak opgevouwen pakket in de bijbehorende opbergzak. Was het wel de juiste zak, of was­-ie gekrompen?
Uiteindelijk bleek het zoals bij elke opblaasboot te gaan om lucht: wat je erin pompt om te kunnen varen, moet er voor het opbergen zoveel mogelijk weer uit. En door na het leegmaken ook wat meer aandacht te besteden aan het oprollen, past het bijbootje nu weer met gemak in de originele zak.

Een oerdegelijke Engelse ‘donut model’ inflatable, dus zonder vaste spiegel en daardoor lekker compact op te bergen. Zelfs het roeibankje is opblaasbaar.
Compact opbergen begint met zo goed mogelijk leeg­ maken. Mocht je een pomp hebben die er lucht uit kan zuigen, gebruik die dan. Hoe leger, hoe compacter.
Laat de ventielen losjes open en klap de voorste punt naar achter. Zorg dat de landvast bereikbaar blijft.
Klap de achterkant naar voren, zodat de breedte van de opgevouwen boot wat minder is dan de hoogte van de opbergzak.
Rol het pakket in de dwarsrichting van de boot strak op. Je hebt daarbij amper last van de forse rubber roeidollen.
Eenmaal opgerold snoer je het pakket met de landvast goed vast.
De opgerolde opblaasboot verdwijnt zonder moeite in de zak; de deelbare peddels en de voetpomp passen er zelfs nog bij.

Zie ook: Flexibele hor

Omslagfoto en foto’s: © Olav Cox
Tekst: Olav Cox

Last modified: 7 maart 2024
Sluiten