Onderhoud & klussen

Flexibele hor

Heerlijk slapen of een nachtelijke muggenjacht...

21:01

Kleine moeite, groot plezier. Veel klussen aan boord zijn niet ingewikkeld, als je maar de juiste materialen, gereedschappen of aanpak hebt. Dit keer: een hor die altijd past.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Zeilen 03/2021
Tekst: Olav Cox

Nu alle winterklussen binnenkort worden of zijn gedaan en heimelijk kan worden uitgekeken naar een nieuw seizoen, is het tijd voor kleine klusjes die straks veel plezier opleveren. Want iedere zeiler die regelmatig op zoet water vaart, weet dat een eenvoudige hor het verschil maakt tussen heerlijk slapen op je waterbed of een nachtelijke muggenjacht.

Ouderwetse vitrage voldoet prima om muggen buiten te houden; daar kunnen hedendaagse aluminium jaloezieën of houten shutters niet tegenop. Daarom heb ik mijn boot Urgje voorzien van een ruim bemeten stuk vitrage dat zowel past over de kajuitingang als het voorluik. De truc zit ’m in de loodveter die rondom in een tunnel­ zoom is aangebracht; zo blijft de vitrage netjes liggen en sluiten de verzwaarde randen goed aan op de vormen van de boot. Knappe mug die daar onderdoor komt! Met wat kopspelden, een naai­machine, een veiligheidsspeld, een ruim stuk vitrage en een loodveter is een altijd passende hor zo gemaakt.

1. Maak met spelden een tunnelzoom langs de rand van het stuk vitrage. Hier komt straks de loodveter doorheen. De hoeken van de vitrage zijn rondgeknipt.
2. Naai de tunnelzoom vast. Een gewone naaimachine voldoet prima; met de hand kan natuurlijk ook.
3. De loodveter, een lijntje met in de kern kleine stukjes lood, koop je bij een gordijn- of stoffenwinkel. Hoe zwaarder de veter, hoe beter de vitrage blijft liggen.
4. Met een veiligheidsspeld trek je de loodveter helemaal rond door de tunnelzoom. Knoop (of naai) de uiteinden van de loodveter aan elkaar vast.
5. Het stuk vitrage met verzwaarde randen past ruim over het iets geopende voorluik en sluit goed aan op het dek.
6. Ook voor een openstaand voorluik is meer dan voldoende ruimte. De vitrage blijft met wat wind prima liggen.
7. De hor past ruimschoots over de kajuitingang en vormt zich keurig naar de ondergrond.
8. Een stuk (rood) elastiek gespannen tussen de lieren voorkomt dat de vitrage van het schuifluik glijdt wanneer je naar binnen of buiten gaat.

Omslagfoto en foto’s: © Olav Cox
Tekst: Olav Cox

Tags: Last modified: 3 maart 2024
Sluiten