Actueel, Nieuws

Oostende voor anker in teken van bevrijding

08:28

Oostende voor Anker staat dit jaar in het teken van de bevrijding van Oostende. Naast de vele zeilschepen varen dit jaar ook 30 schepen die 70 jaar geleden deelnamen aan de bevrijding de haven van Oostende binnen. Oostende voor Anker is van 29 mei tot en met 1 juni.

De vloot

Oostende voor ankerMeer dan 150 schepen liggen tijdens het evenement aangemeerd in het Montgomery- en het Mercatordok. De zeegaande A-, B-, C- of D-schepen liggen in het Montgomerydok. Van daaruit kunnen bezoekers met verschillende schepen het ruime sop kiezen voor een zeetripje van een paar uur.

Onder de schepen bevinden zich onder andere: driemastbark Artemis, Eldorado, gaffeltopzeilschoener Gallant, de enige nog varende Belgische driemaster Marjorie II, de enige Belgische tweemaster Rupel en de opleidingsschepen van de Belgische en Nederlandse Marine Zenobe Gramme en Urania.

Naast de activiteiten op het water is er van alles te doen op de wal. Demonstraties, tentoonstellingen, animatie en muziek.

70e VERJAARDAG BEVRIJDING OOSTENDE

Naast de deelname van 30 schepen die ooit deelnamen aan WO II gaat er in samenwerking met de dienst voor Cultuur en Toerisme Oostende een wandeling open met tientallen grote foto’s van zowel de bevrijding als beelden van tijdens WO II.

Deze vergrotingen staan op dezelfde plaatsen als waar de foto 70 jaar geleden genomen is. Zowel Walraversijde als het stadscentrum, de Opex en de jachtclub RYCO komen aan bod.

Speciaal voor deze gelegenheid wordt een vloot van een twintigtal Dunkirk Little Ships verwacht: de zogenoemde kleine boten die de evacuatie van het Franse en Britse leger van de stranden van Duinkerken mede mogelijk hebben gemaakt. De iconen van deze pijnlijke terugtocht door de Duitse Blitzkrieg, gaven de Engelsen weer zelfvertrouwen.

Bevrijding OostendeBEZOEK VAN LORD MONTGOMERY

Sir Bernard Law Montgomery, 1st Viscount Montgomery of Alamein (1887-1976) leidde als net bevorderde maarschalk de bevrijding van de Belgische kust en dus ook van Oostende. De tweede Canadese infanteriedivisie met een kleine 19.000 man, 4500 vervoermiddelen en 182 kanonnen klaarde de klus. Op 3 april 1948 werd Montgomery ereburger van Oostende.

Het monument dat in zijn nagedachtenis is opgericht ter hoogte van de Mercatorsluis, is voor dit jubileumjaar helemaal opgeknapt. De zoon van de veldmaarschalk Montgomery heropent het monument op vrijdag 30 mei om 17.00 uur. Het is ook de officiële opening van de Liberation Walk door Oostende.

Voor meer informatie en het gehele programma kunt u kijken op www.oostendevooranker.be

Last modified: 21 mei 2014
Sluiten