Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws, Zeilen TV

Onderzoek slaapgebrek solozeiler Lucas Schröder

10:56

De camera’s van het wetenschapsprogramma Labyrint varen drie dagen mee op een non-stop solotocht van Nederland naar Engeland door Minitransat zeiler Lucas Schröder.De camera’s van het wetenschapsprogramma Labyrint varen drie dagen mee op een non-stop solotocht van Nederland naar Engeland door Minitransat zeiler Lucas Schröder. De aflevering die morgen -woensdag 21 november om 20:50- wordt uitgezonden op Nederland 2 staat in het teken van de verschillende vormen van slaapgebrek en de uitwerking daarvan op het functioneren van het menselijk brein.

Groot slaaponderzoek
De uitzending maakt de uitkomsten bekend van het Groot Nationaal Onderzoek naar slaap, uitgevoerd door NTR, VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in samenwerking met slaaponderzoeker Eus van Someren (VU, Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen) en het Nederlands Slaapregister.

Lucas als proefkonijn
Lucas Schröder werkte ook mee aan het onderzoek en vroeg neuropsycholoog en slaapdeskundige Gerard Kerkhof hem te helpen onderzoeken wat de effecten van slaaptekort op zijn prestaties zijn en hem te helpen zijn slaapritme te optimaliseren. Samen bedachten ze een experiment in de vorm van een driedaagse non-stop zeiltocht over de Noordzee naar Engeland en terug. Zijn hersenactiviteit tijdens de slaap werd gemeten en zijn bewegingspatroon vastgelegd. Verder deed hij regelmatig alertheidtestjes.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

VPRO:Labyrint
Aflevering: Lekker Slapen
Woensdag 21 november 20:50
Nederland 2

Last modified: 5 december 2012
Sluiten