Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Brons, vierde en teleurstelling voor zeilers Kernploeg

10:30

Annemiek Bekkering en Annette Duetz pakten met een sterke medalrace de bronzen medaille in de 49erFX-klasse tijdens het olympisch testevenement in Rio de Janeiro. Nacra 17-zeilers Mandy Mulder en Coen de Koning kwamen net tekort en eindigden als vierde in de klasse. Pieter-Jan Postma liet helaas veel punten liggen en wist nog maar net in de top tien te eindigen.

Sterke medalrace

Annemiek Bekkering en Annette DuetzMet een derde en een eerste plaats zeilden Duetz en Bekkering twee goede medalraces. Ze voeren daarmee het concurrerende Australische team ruimschoots voorbij in de ranglijst. Bekkering en Duetz zijn dolblij. Het brons gaat mee naar Nederland.

Annemiek Bekkering zei na de prijsuitreiking dat het tijd was voor een medaille: “We zeiden gisteren al tegen elkaar, nog een keer vierde of vijfde worden heeft geen zin. We hebben dit jaar al te vaak net naast de prijzen gegrepen. Niet dat we veel risico genomen hebben vandaag; we hadden een strak plan en dat hebben we optimaal uitgevoerd. Het waren hele lastige omstandigheden. Er gebeurde van alles op het water, maar door aan ons plan te houden kwamen we steeds goed terug en zijn we niet gaan twijfelen. Geweldig.”

“Het is voor ons wel een prestatie-evenement. Maar we hebben de hele week geen risico gelopen en telkens ons gedegen plan goed uitgevoerd. We wisten dat als we hier en straks op het WK goed scoren, we de nationale selectie kunnen winnen, en ons daarmee kwalificeren voor de Olympische Spelen. Maar daar denk je niet aan.”

Bekkering en Duetz kunnen hun kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2016 dit jaar al beslissen, maar daarvoor ligt de lat hoog. Het duo moet dan op het WK over een maand tijd in Santander wederom op het podium eindigen.

Mandy Mulder and Coen de Koning, Nacra 17Net te kort

Mandy Mulder en Coen de Koning (Nacra 17) misten op een haar na het brons op het olympische testevenement in Rio de Janeiro. In de medalrace werd het team van de Delta Lloyd Kernploeg op de finishlijn voorbij gevaren door het Engelse team van Wilson en Gimson. Het eindresultaat: vierde in het klassement.

Het andere Nacra-team uit de Kernploeg, gevormd door Renée Groeneveld en Steven Krol, wist zich niet te plaatsen voor de medalrace. Ze eindigden als 12e in het eindklassement.

Terug van weggeweest

De twee Nacra-teams van de Delta Lloyd kernploeg zijn bezig aan een comeback na een wat minder succesvol voorjaar. In de eerste jaren van deze nieuwe gemengde klasse vielen de teams van de Kernploeg steevast in de prijzen. Andere landen zoals Frankrijk en Australië maakten vervolgens een behoorlijke inhaalslag. Met het resultaat van Mulder en De Koning in Rio de Janeiro lijkt de aansluiting met de rest van het wedstrijdveld weer gevonden. De twee teams werken sinds juni van dit jaar met interim coach Mitch Booth. De samenwerking duurt in elk geval tot met het WK in Santander.

Mandy Mulder reageerde vlak na de medalrace teleurgesteld. “Ja je wilt natuurlijk een medaille winnen. Het was geen gemakkelijke medalrace, met veel wind over land. Dus zeer wisselvallig. Maar we zijn heel blij met de vierde plek in de einduitslag. Dit is de eerste medalrace waar we aan meedoen na bijna een jaar tijd. We zijn op de weg terug na een lange blessureperiode.”

Coen de Koning voegde daaraan toe. “We hebben inderdaad veel doorgemaakt afgelopen jaar. We hebben nu duidelijk de stijgende lijn te pakken en die willen we doorzetten richting het WK in Santander, over een maand tijd. Daar zijn alle pijlen op gericht.”

Vermoeid lichaam  

Pieter-Jan Postma zeilde een sterke medalrace, maar eindigde in de ranglijst op een teleurstellende tiende plaats. “Dit was geen sterke week van mij. Ik heb veel goede dingen gedaan, maar ook te veel fouten gemaakt, te veel punten laten liggen.”

“Ik heb heel hard getraind de afgelopen zeven weken. Ik ben kilo’s kwijtgeraakt om hier goed op gewicht te zijn. Het lichaam heb ik goed moe gemaakt. En de dingen zijn nog niet op zijn plaats gevallen. Ik heb niet genoeg slimme klappies gemaakt. De medalrace was goed, steady. Ik moet een paar kleine dingen beter doen op weg naar het WK en dan zit ik er zo weer bij.”

 

Foto’s: Richard Langdon, Ocean Images

Bron: Watersportverbond

Last modified: 13 augustus 2014
Sluiten