Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Ocean Race Academy voor ‘grote boten’ zeilers

19:12

Team-Sanya-Alicante2-1804x1200Oud-Volvo Ocean Race-zeiler Hans Bouscholte begint in Breskens een opleiding voor jonge zeilers die uiteindelijk in de grote zeilwedstrijden zoals de Volvo Ocean Race mee willen varen. “Er bestaat geen specifieke opleiding voor dit soort wedstrijden. Ik wil hiermee een klein leger van ‘grote boten zeilers’ creëren om het oceaanracen op het hoogste niveau te bevorderen”, zegt hij in een interview met Zeilen. Reeds tien deelnemers hebben zich aangemeld voor de opleiding in Breskens.

Constante aanwas
“Ik vond het zo jammer om te merken dat elke keer wanneer er een Nederlandse Volvo Ocean Race campagne was afgerond, er weinig tot geen nieuwe aanwas van Nederlandse topzeilers had plaatsgevonden. Op dit moment varen er na het uitvallen van Wouter Verbraak nog maar drie Nederlandse zeilers mee. Ik vind dat voor een zeevarende natie als ons gewoon te weinig. Natuurlijk kennen we in Nederland voldoende talentvolle zeilers, maar het ontbreekt aan de consistente ervaring op grote boten. En als er één ding belangrijk is aan het zeilen met grote boten dan is dat het leren omgaan met de enorme krachten die er bij komen kijken.”

Volvo 60 en 70
De thuishaven van het programma is Breskens waar op dit moment de Bou60 (ex-Pleomax) een grondige refit ondergaat. Vanaf de zomer komt daar de Volvo Open 60 Sanya bij. “We beginnen met nieuwe deelnemers altijd op de 60-voeter en zodra er bij onze schippers voldoende vertrouwen bestaat over de bemanning stappen we over op de 70-voeter. Het programma bestaat natuurlijk uit een stuk theorie, maar ook praktisch onderhoud. Zo geven we op dit moment samen met de deelnemers de Bou60 een grondige refit. Toch blijft het belangrijkste natuurlijk nog gewoon het varen, de mijlen maken, het leren omgaan met de krachten, het gewicht en de teambuilding, oftewel; de grote boten ervaring.”

1472777_534579289972292_551207661_nOpen zeilwereld
Deze zomer varen de zeilers van de Ocean Race Academy de Europese etappes met de Volvo Ocean Race mee op zowel de Bou60 als de Sanya. Bouscholte benadrukt dat de opleiding voor iedereen open is en dat juist deze opzet de versplintering van het zeilersaanbod en de geslotenheid van het ‘Volvo Ocean Race-wereldje’ op de lange termijn moet openbreken door meer mensen de kans te bieden om systematisch tot excellente grote boten zeilers opgeleid te worden.

Last modified: 13 februari 2015
Sluiten