Nieuws

Oceaanoversteek zonder bemanning

Tussen 29 september en 5 oktober gaat de Microtransat Challenge van start. Zeven volledig autonome bootjes varen dan van Portugal naar de Cariben. De robotboten worden ontwikkeld door vijf universiteiten en twee particuliere teams.

10:59

De Welshe Aberystwyth University neemt deel aan de Microtransat Challenge met de Pinta, een bootje van 150 kilo. De universiteit heeft ervaring opgedaan met het bouwen van robotboten met de ontwikkeling van de Beagle B, een veel uitgebreidere robotische zeilboot. Daarmee zijn al verschillende tests en proeven uitgevoerd. De Beagle B wordt echter niet in de waagschaal gesteld omdat hij te duur is, namelijk ₤40.000. Dat is ongeveer 50.000 euro.

 

De Pinta kost maar een fractie daarvan, namelijk ₤2.500. Het bootje zal een maximumsnelheid hebben van vier knoop, terwijl het gemiddelde naar verwachting 2,5 knoop zal bedragen. Met die snelheid zou het bemanningsloze bootje ongeveer drie maanden doen over het traject van Viano do Castelo naar een punt tussen Santa Lucia en Martinique.

 

Mark Neal, van de universiteit van Aberystwyth: “Dit is de eerste keer dat iemand heeft geprobeerd een geautomatiseerde boot de oceaan over te laten steken. Het grote probleem in robottechnologie is uithoudingsvermogen en flexibiliteit in complexe omstandigheden.”

 

“Iets dat twee tot drie maanden zonder enige assistentie kan overleven terwijl het iets interessants doet, is een enorme uitdaging. Als de Pinta aankomt, is dat een serieus blijde gebeurtenis. Het zal de deur openzetten voor het monitoren van het milieu door robots.”

Last modified: 16 mei 2008
Sluiten