Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nu in Zeilen: Bunschoter trekpaard op het wad

10:17

Anker uitbrengen op Noorderhaaks. De Zachtebedrace. Ooit ontstaan als ultiem instructiemoment voor aspirant-schippers van botter BU130 Trui, nu uitgegroeid tot een duurwedstrijd voor zeilende visserijschepen op het wad. Marinus van Sijdenborgh vaart mee op Trui, een 139 jaar oude, 16 ton zware eikenhouten botter tijdens de 72 uur durende zeilmarathon.

“Misschien was het toch niet zo’n goed idee”, zegt een van de vier schippers in opleiding (SIO) als we nog maar anderhalve knoop voortgang door het water maken. Emiel, Diede, Pim en Marieke hebben net overlegd of we het vlak voor de start opgestelde plan om het Zachtebed als eerste punt te pakken, in de prullenbak kunnen smijten. “We keren om.” Een van de vier aanwezige schippers, Marijn, neemt de boodschap in ontvangst en voorziet de SIO’s ongevraagd van commentaar. “Dat had ik je zonet ook wel kunnen vertellen.” Vlak na de start vanuit Den Oever zeilden de twee andere deelnemende botters en evenveel schouwtjes bakboord uit, met de stroom mee, richting Noordzee. Wij gingen als enige noordnoordoost voorliggen en verloren de rest van de vloot snel uit zicht met steeds harder tegenwerkende stroom.

Na Harlingen.“Klaarmaken voor overstag!” Diede en Pim zeilen de boot en voeren dus ook het commando. Samen met maat Bart – “Nee, ik wil geen schipper worden, het bevalt me prima als maat” – loop ik naar de fokkeschoot. Vlak na de start heb ik een verkorte spoedherhalingscursus Enkhuizer steek leggen gekregen en ik kan de schoot nu onder controle houden zonder mijn vingers te verliezen. 16 ton eikenhout gaat door de wind en tientallen kilo’s buitenlands katoen doen haasje over. Ik gooi de lus van de schoot om de voorste klamp en herhaal mijn examen Enkhuizer steek. Geslaagd. “Buik!”, roep ik naar de man bij de mast. Hij laat het buiketouw, waarmee hij de fok bak houdt tijdens de overstag, schieten. Tegelijkertijd gooit Marieke het met gemak 300 kilo wegende zwaard aan de nieuwe lijzijde in het water. Emiel staat klaar om het zwaard aan de nieuwe hoge kant eruit te sleuren. De zwaardtalie is niet vertraagd en er is anderhalve man nodig om de plaat eikenhout tot de hoogte van het potdeksel uit het water te trekken. De boot maakt weer snelheid en met tweeënhalf uur achterstand op de rest van de vloot starten wij ook onze wedstrijd.Rekenen

Lees het volledige verhaal in Zeilen 7. In papier en inkt verkrijgbaar bij de boekhandel of via www.zeilen.nl/losse-nummers of digitaal via tijdschrift.nl-app.

Last modified: 29 juni 2014
Sluiten