Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Noord, Noordelijker, Noordelijkst

15:18

Rusland is de laatste tijd veel in de media. De Winterspelen in Sotsji, de anti-homowet en nog vrij recent de Nederlandse Greenpeace gevangenen. Zeilen richt zich op een mooi en vrijwel onontdekt deel van het in onze ogen soms bizarre land. Zeilers Heinz Wutschke en Greet Dekker waren er al eens in 2009, tijdens de Tall Ships Races. Drie jaar later zijn ze met hun jacht Anne- Margaretha uitgenodigd voor een wel heel bijzondere zeilreis, dwars door Rusland naar de Witte Zee en dan een zeilrace naar Franz Josef Land. Ze zijn het eerste Nederlandse zeiljacht dat over de rivieren Neva en Svir, de meren Onega en Ladoga en door het beruchte Belomorskkanaal vaart. Daarna gaat het nog verder noordwaarts.

De eerste stappen

Een spannende onderneming voor Heinz en Greet. De vragen die onder Ruslandandere bovenkomen: ‘willen we dit? Zijn de vaarwegen geschikt? En krijgen we wel toestemming om vijftig dagen over de Russische wateren te varen?’ Het paar besluit om in oktober 2012 naar St. Petersburg te gaan om met de organisatie Rusarc 80 te overleggen over de tocht over het Belomorskkanaal, waar het tachtigjarige bestaan wordt gevierd. De organisatie doet er alles aan om het stel ervan te overtuigen dat alles goed zal komen. ´2013 is ook het vriendschapsjaar Nederland-Rusland, dus dit moet gewoon allemaal lukken.´

Ambassades

Daniël Gavrilov, de organisator van Rusarc weet uiteindelijk het stel te overtuigen. Ze hakken de knoop door en gaan naar Rusland. In totaal 32 mensen uit allerlei landen boeken bij Greet en Heinz een reis naar, in en vanuit Rusland. Dat betekent 32 officiële uitnodigingen, waar geen enkele fout in mag zitten. Greet is twee maanden bezig om iedereen de juiste uitnodiging te bezorgen, want elke ambassade verlangt weer andere informatie in de brief. Op ambassades raken paspoorten kwijt, uitnodigingen verdwijnen, visa dreigen te laat te worden afgegeven. Maar uiteindelijk is iedereen dan toch voorzien van de juiste papieren en vertrekt de Anne- Margaretha vanuit IJmuiden naar Stockholm, Tallinn en ten slotte Sint Petersburg.

De reis begint pas net, maar is al lang begonnen. Heinz en Greet nemen u mee naar Rusland. Zij vertellen over hun belevenissen in een acht pagina´s lang verhaal in Zeilen 2.

Fotografie: Greet Dekker

Last modified: 27 januari 2014
Sluiten