Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws

NL Laser-zeilers strijden op WK Laser om ticket Rio

09:13

Delta Lloyd Kernploegzeilers Rutger van Schaardenburg en Nicholas Heiner, starten samen met Talentploeg zeiler Yuri Hummel het Wereldkampioenschap Laser in Kingston (CAN). Een cruciaal toernooi voor Heiner en Van Schaardenburg. Beide Nederlanders horen bij de absolute wereldtop en strijden onderling om dat ene exclusieve ticket voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio. Winnaar is degene met het beste opgetelde resultaat van dit WK en het EK later deze maand in Denemarken.

Strijd om nationale selectie wordt deze maand besloten

Rutger van SchaardenburgVan alle acht klassen waarin de Delta Lloyd Kernploeg mee wil doen aan de Olympische Spelen is alleen in de Laser-klasse de strijd om de nationale selectie nog niet beslecht. Van Schaardenburg en Heiner beginnen aan de start van dit WK weer met de teller op ‘nul’.

Lange aanloop

Van Schaardenburg werd in augustus 2014 tweede op het olympische testevent in Rio en stond derhalve met 1-0 voor in de strijd om de nationale selectie. Nicholas Heiner verraste vriend en vijand door nog geen maand later wereldkampioen te worden, waardoor Heiner zijn rivaal belette de klus af te maken. Dit voorjaar in Palma de Mallorca deed Heiner hetzelfde. Met een derde plaats brak Heiner de selectiestrijd helemaal open en zette de teller op nul.

Eigen coaches in de laatste maanden

Van Schaardenburg wordt de laatste maanden begeleid door de Nieuw Zeelandse coach Dan Slater, die al langere tijd bij het gehele Laserprogramma betrokken was. Heiner wordt sinds het WK 2014 begeleid door Steven le Fèvre. Serge Kats, Topsportmanager: “Beide zeilers behoren tot de absolute wereldtop, en hebben dit ieder op hun eigen manier bereikt. Om voor beiden een maximale prestatie-omgeving te kunnen neerzetten, afgestemd op een ieders persoonlijke behoeften, is besloten voor een aparte begeleiding in de laatste maanden, in aanloop naar de nationale selectie.”

Kyranakou- Zegers en Van Veen in top tien EK 470 klasse

Delta Lloyd Kernploeg zeilsters Afrodite Kyranakou-Zegers en Anneloes van Veen staan, met nog twee dagen te gaan, op een negende plaats in het algemeen klassement van het EK 470 in Denemarken. Het duo is op zoek naar een olympisch kwalificatieresultaat. Het heeft de nationale selectie al winnend afgerond. Voor een ticket naar Rio moeten ze één keer een resultaat in de top drie landen of twee keer top acht landen neerzetten op een toonaangevend toernooi als dit EK. Aanstaande zaterdag 4 juli is de medalrace met de beste tien van het klassement. Voor resultaten EK 470 klik hier.

 

 

Last modified: 29 januari 2019
Sluiten