Actueel, Nieuws

AIS-verplichtingen voor recreatievaart op de Rijn

11:42

Het Automatic Identification System (AIS) is per 1 december op de Rijn ook voor bepaalde recreatievaart verplicht. De verplichting geldt voor zowel beroeps- als recreatievaart op de Rijn met een schip van 20 meter of langer en ook voor kleinere beroepsmatig opererende vaartuigen met eigen aandrijving. Het doel van de nieuwe wetgeving is om de scheepvaart op de Rijn veiliger te maken.

AISSchepen met AIS zijn over een minimale afstand van vijf kilometer zichtbaar. De schipper ziet andere schepen tijdig varen en kan daardoor eerder de juiste beslissing nemen. Volgens Rijkswaterstaat is de nieuwe regelgeving vooral van belang voor de bochtige trajecten en kruisingen van vaarwegen, waar het vaak lastig is andere schepen op tijd te zien.

Automatic Identification System

AIS-apparaten zenden automatisch met regelmatige tussenpozen radiogolven uit. Dat gebeurt via een VHF-zender die in het apparaat is ingebouwd. Die radiogolven bevatten informatie zoals positie, snelheid en op de reis betrekking hebbende scheepsgegevens. AIS-apparaten ontvangen automatisch alle informatie die door andere AIS-apparaten op andere schepen en aan de wal binnen het zendbereik worden uitgezonden.

Rijkswaterstaat heeft een folder samengesteld, waar u meer leest over de nieuwe verplichtstelling.

 

Foto: Rijkswaterstaat

Last modified: 11 november 2014
Sluiten