Actueel, Nieuws

Nederlandse zeilers vooraan bij de Delta Lloyd Regatta

19:00

De 31e editie van de Delta Lloyd Regatta kan zaterdag wel eens een mooi Nederlands feest worden. Pieter-Jan Postma (Finn), Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Annemiek Bekkering/Annette Duetz (49erFX) verdedigen in de medalraces op de slotdag hun eerste plaats in het klassement.

Windsurfer Kiran Badloe zakte donderdag in zijn laatste race van de eerste naar de derde plaats, maar ook hij maakt nog kans op de eindzege. De Pool Pawel Tarnowski leidt bij de windsurfers.

Delta Lloyd Regatta 2015 © Sander van der BorchRutger van Schaardenburg en de Australië Matthew Wearn strijden om goud in de Laser-klasse, waarbij Wearn een klein voordeel heeft. Windsurfster Lilian de Geus is kansloos voor de eindzege, maar kan wel op het podium eindigen. Ze begint als nummer drie aan de medalrace.

Kiran Badloe slaat om

Badloe verspeelde zijn eerste positie in de laatste race. “Ik sloeg om. Ik lag op de vijfde plaats, dus alle kans op een goed resultaat. Ik finishte uiteindelijk als veertiende. Het gat is zeven punten met Tarnowski. Ik zie nog kansen”, zei de jonge Nederlander.

Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe zag zijn kansen op de zege donderdag al verdwijnen door een diskwalificatie, Hij begint op grote achterstand als achtste aan de medalrace.

Postma mist een wolk

Pieter-Jan Postma moet zaterdag op weg naar zijn eerste zege in Medemblik vooral de Australiër Jake Lilley in de gaten houden. De Fries won de zevende race, maar miste in de slotrace een wolk. “Daardoor viel ik terug naar de veertiende plaats. Een mooie inhaalrace bracht me nog wel terug op vier, maar er had meer ingezeten. Ik sta er goed voor. Zaterdag moet ik het maar eens afmaken.”

Bouwmeester moet knokken voor de zege

Marit Bouwmeester moet zaterdag afrekenen met de Ierse Annalise Murphy en de Belgische Evi van Acker. De Friezin noteerde twee tweede plaatsen en heeft de Ierse Murphy op twee punten achter haar staan.

Nicholas Heiner © Sander van der Borch“In de eerste race ging ik zelf zwaar in de fout. Dat kostte me een plaats denk ik”, meende Bouwmeester, die op het IJsselmeer misschien niet de complete wereldtop treft, maar wel de concurrentes die van veel wind houden. “Ik ben een echte allrounder, maar ik kan met hen in dit weer goed mee”, zei ze tevreden na een stormachtige dag.

Van Schaardenburg kanshebber, Heiner mist medalrace

Rutger van Schaardenburg en Nicholas Heiner strijden dit jaar nog om een olympisch ticket in de Laser-klasse. De Delta Lloyd Regatta beslist daar niet over, maar Van Schaardenburg houdt er in elk geval een veel beter gevoel aan over. Hij staat op korte afstand van de Australiër Matthew Wearn tweede, Heiner mist zaterdag de race die beslist over goud, zilver en brons.

“Het was een fantastisch slechte week”, keek Heiner terug, nadat hij als twaalfde was geëindigd over twaalf races. “Ver onder mijn niveau”, concludeerde de wereldkampioen. “We moeten dit goed evalueren. Als topsporter wil je altijd winnen. Ik miste wat scherpte en in dit veld wordt dat afgestraft. Echt prettig vind ik dit niet.”

Fotografie: Sander van der Borch

 

Last modified: 1 juni 2015
Sluiten