Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederlandse zeilers al twee weken vermist

13:54

warnow

Drie Nederlandse zeilers worden sinds 17 april vermist. Ze vertrokken toen met hun schip de Warnow vanuit Schotland naar Noorwegen. Sindsdien is niets meer van ze vernomen en zijn ze compleet van de radar verdwenen. Ze zouden 22 april aan moeten komen. De Noorse kustwacht spreekt inmiddels van een noodsituatie.

De roestige 15-meter lange zeilboot heeft een motor, zonnepanelen en is zeewaardig. Op facebook houden familie en vrienden elkaar op de hoogte van de zoektocht. Vanochtend verscheen het bericht: “Nog niks gevonden. Er is met een helikopter gezocht vanaf Bergen naar het zuiden tot aan de grens. Alle platforms, het helikopterverkeer en al het commerciële verkeer kijkt naar hen uit. Ze zoeken niet meer noordelijk want zij geloven dat als zij daar zijn, ze veilig zijn. Volgens de Noorse autoriteiten is er overal langs de kust mobiel signaal dus het lijkt erop dat ze nog op zee zitten.”

warnowschip

Mede door het bijzondere uiterlijk van de tot zeilschip omgebouwde loodsboot hoopt de Noorse kustwacht snel informatie te krijgen over de huidige locatie. Foto’s zijn verstuurd naar Noorse media en politie en naar bemanningsleden van vaartuigen en platforms op zee.

De Warnow kwam al eerder in de problemen: op 23 maart moest de omgebouwde loodsboot worden gered voor de kust van het Engelse Whitby. Het schip kampte toen in zwaar weer met motorproblemen en een uitgevallen besturing. Twee Britse reddingsboten sleepten het schip bij harde wind en metershoge golven naar veilige haven.

.

Last modified: 1 mei 2013
Sluiten