America's Cup, Nieuws

Nederlandse teams op Youth and Women’s America’s Cup 2024

DutchSail zoekt talentvolle en technische zeilers voor de teams

11:27

DutchSail doet met twee Nederlandse teams mee aan de Youth and Women’s America’s Cup in Barcelona in 2024. De America’s Cup is naast The Ocean Race en de Olympische Spelen de belangrijkste zeilwedstrijd ter wereld. Dat deelname nu voor Nederlandse zeilers mogelijk is, is dus fantastisch nieuws. Sinds gisteren kunnen getalenteerde Nederlandse zeilers zich via de website van DutchSail aanmelden voor de selectieprocedure.

DutchSail stimuleert Nederlands zeilen op wereldniveau

De teams varen onder de vlag van de KNZ&RV (Muiden) en de KR&ZV ‘de Maas’ (Rotterdam), meldt DutchSail met gepaste trots. DutchSail is een stichting die deelname van Nederlandse teams aan grote zeilwedstrijden als The Ocean Race, de Youth America’s Cup, Vendée Globe aanmoedigt en mogelijk maakt. Het ultieme doel en de oorspronkelijke reden van oprichting is een Nederlands team op de America’s Cup, het oudste sportevenement ter wereld. Daarnaast focust DutchSail op ontwikkeling van zeilende jeugd, innovatie en duurzaamheid. Deelname aan de Youth and Women’s America’s cup is dus een erg mooie stap voor de Nederlandse zeilwereld.

nederlandse teams america's cup
Foilende AC40 met twee crewleden. Foto: Adam Mustill / America’s Cup.

Talentvolle en technische zeilers gezocht

De Youth en Women’s America’s Cup zijn een onderdeel van de prestigieuze America’s Cup van 2024. De regatta’s worden gevaren in foilende AC 40’s, een slag kleiner dan de AC 75’s van de America’s Cup. Annemieke Bes en Pieter-Jan Postma zullen de Nederlandse teams selecteren en coachen. Voor beide teams zoekt DutchSails talentvolle zeilers die ook technisch goed onderlegd zijn en affiniteit met data hebben. Dit is omdat de boot een stuk technischer zeilt dan een ‘normale’ foilende boot. Zo gebeurt trimmen bijvoorbeeld niet met een schoot, maar met knopjes.

Nederlandse teams America's Cup
Foto: Adam Mustill / America’s Cup.

DutchSails staat expliciet open voor alle talentvolle zeilers, mits ze aan de leeftijdseisen voldoen. Voor het jeugdteam mogen de deelnemers in 2024 maximaal 25 jaar oud zijn, het vrouwenteam is voor volwassen zeilsters van alle leeftijden. De stichting hoopt dat niet alleen reeds bij hen bekende offshore wedstrijdzeilers zich aanmelden, maar iedereen die zich herkent in de gestelde eisen: “Dus we nodigen echt alle atleten: offshore zeilers, olympische zeilers, maar zeker ook zeilers die wij misschien niet kennen of zeilers die hele goede gamers zijn en die zich in het geschetste profiel herkennen, uit om zich aan te melden,” aldus coach Annemieke Bes.

Omslagfoto: America’s Cup.

Tags: , Last modified: 8 maart 2023
Sluiten