Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederlandse jeugd naar Olympische Spelen Nanjing

13:17

Voor de Nederlandse jeugdzeilers was onvoldoende budget beschikbaar om aan de Jeugd Olympische Spelen van 2014 te Nanjing deel te nemen. Met de financiële ondersteuning van het Olympic Solidarity Fund en het Leo van der Kar fonds (NOC*NSF,) is er nu genoeg geld om met de voorbereidingen te starten.

Vier disciplines

Binnen het Watersportverbond Talentplan is een Nationale Beloften opleiding opgenomen voor de windsurfers. De jeugdsurfers nemen komende week deel aan de eerste kwalificatie op het WK BIC Techno in het Poolse Sopot.

Gea en Daphne werken aan Byte

In de zeildisciplines is dit een stuk ingewikkelder. Waar heel Europa en groot deel
van de wereld in Laser 4.7 en Laser Radial Beloften opleidt, zullen de Jeugd Olympische Spelen in de Byte CII worden gehouden. Op zich een vergelijkbare boot, maar wel een keuze die deelnemende landen dwingt te investeren in extra materiaal en trainers. Gelukkig is deze investering nu met behulp van NOC*NSF toch nog mogelijk geworden voor de Nederlandse zeilers en zeilsters. Aldus het Watersportverbond. De jeugd strijd op de Olympische Spelen van 2014 in vier verschillende disciplines om de medailles.

Selectie

Eind september heeft het Watersportverbond vier Bytes beschikbaar voor de beste 2 jongens en 2 meiden van Nederland. Eerst is er een selectie die gaat bepalen wie gebruik mag maken van het materiaal. Tijdens de United 4 Workum en United 4 Roompot in de Laser 4.7, maakt het Watersportverbond een keuze uit de pupillen. De Laser 4.7 heeft de meeste overeenkomsten met de Byte, vandaar dat het Watersportverbond tijdens deze evenementen een selectie maakt.

Voor de vier pupillen is een trainingsprogramma opgesteld onder begeleiding van een Watersportverbond Jeugdcoach. De zeilers die in aanmerking willen komen voor het programma en het materiaal kunnen zich aanmelden door een e-mail met hun motivatie te sturen naar koen.verhart@watersportverbond.nl

Zeilers die zich niet weten te selecteren voor het materiaal en begeleiding en op eigen initiatief een Byte willen aanschaffen, kunnen zich via hetzelfde e-mailadres aanmelden. Het verbond kijkt naar aanleiding daarvan of ze zich kunnen aansluiten bij het kwalificatieprogramma vanaf oktober.

Kwalificatie Jeugd Olympische Spelen

In augustus is een eerste kwalificatiemogelijkheid voor de Jeugd Olympische Spelen, tijdens het WK Byte in Amerika. Zeilers kunnen op eigen gelegenheid deelnemen aan dit kampioenschap. Het Watersportverbond gaat alleen met een delegatie naar het EK Byte CII, dat van 21 tot 27 april 2014 in Italië is.

Na de selectie in september gaan de pupillen aanvullend op de Nationale Beloften programma’s extra trainen in de Byte. De verwachting is dat met deze aanvulling een succesvolle kwalificatie in april kan worden afgedwongen. De resultaten van het EK op het Gardameer in Italië en het WK in Amerika, bepalen welke zeiler of zeilster Nederland gaat  vertegenwoordigen in Nanjing 2014.

 

Foto: Watersportverbond, Gea Jutjens en Daphne van der Vaart tijdens Jeugd O.S. 2010

Last modified: 29 juli 2013
Sluiten