Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederlands ontwerp wint bij Superyacht Awards

15:40

worldsuperyachtawrards7Het Nederlandse ontwerpbureau Dykstra Naval Architects is flink in de prijzen gevallen. Tijdens de World Superyacht Awards ceremonie in Istanbul kreeg het bureau vier onderscheidingen voor respectievelijk de bouw en de restauratie van de J-klasse schepen ‘Rainbow’ en ‘Endeavour’, het ontwerp van de klassieke sloep ‘Pumula’ en de betrokkenheid bij het ontwerp van de beroemde ‘Maltese Falcon’. Het evenement werd bijgewoond door eigenaren, bouwers en ontwerpers uit de branche.

Bouw

De titels van Sailing Yacht of the Year en Best Sailing Yacht in the 30m-39m size range gingen naar de 37,3 meter lange sloep ‘Pumula’ die door Royal Huisman in volendam werd gebouwd. De J-Klasse Rainbow werd door Holland Jachtbouw in twee jaar tijd afgebouwd en getuigd. Ze heeft exact dezelfde lijnen als de Endeavour, maar is mede door de aluminium romp en de efficiënte dekindeling een winnende J-klasse geworden. Dykstra verzorgde het technische ontwerp, het exterieur en de het interieur design en ontving daarvoor de eer van Best Sailing yacht in the 39m+ range.

Restauratie

Pumula by Dykstra Naval Architects photo by Cory SilkenDe in 1934 gebouwde America’s cupper ‘Endeavour’ kreeg het etiket van Best refitted Sailing yacht. De J-klasse werd tussen 2010 en 2011 volledig gerestaureerd in Auckland om de functionaliteit en slagvaardigheid van het schip aan de eisen van de 21e eeuw te laten voldoen. Zonder af te doen aan het klassieke karakter slaagde de werf er na 100.000 manuren mede dankzij het zeilplan, de dekindeling en de constructieberekeningen van Dykstra Naval Architects in het 39,6 meter lange schip weer in de vaart te brengen. Ten slotte won het ontwerpbureau ook indirect via de Legacy Award, die aan de bouwer van de Maltese Falcon, Tom Perkins werd uitgereikt, de vierde prijs. Daarmee geeft het ontwerpbureau samen met de bouwers een flink Hollandse tint aan de top van de zeilende superjachten.

 

Tags: Last modified: 8 mei 2013
Sluiten