Nieuws

Nederlanders op dreef in Miami

Op de vierde dag van de ISAF Wereldbekerwedstrijden stond zo weinig wind, dat een aantal klassen aan wal bleven.

13:21

Dorian van Rijsselberge kwam niet in actie en gaat nog steeds aan de leiding in de RS:X-klasse. Laser Radiaal zeilster Marit Bouwmeester eindigde als 34ste in race zeven. In sommige klassen werden de wedstrijden ‘eruit geperst’. In andere klassen werd helemaal niet gestart.

 

Foutje

De 34ste plaats van Bouwmeester had tot gevolg dat het Friese talent de eerste plaats nu moet delen met de Belgische Evi van Acker. Marit Bouwmeester moest dus terrein prijsgeven. Bouwmeester zei: “We hebben de hele dag liggen wachten. Pas aan het einde van de middag kwam er een zeewindje en is er toch een race gestart. Ik had al een gevoel dat het niet goed zou gaan, de zon ging weg en het werd bewolkt.”

 

“Ik had wel een goede start. Bij de gate koos ik de verkeerde kant en raakte een beetje in paniek. Terecht, ik heb wel een half uur stil gelegen. Ik was blij dat ik een broodje bij me had. Ik kwam volgens mij één minuut voor de maximale tijd voor de race over de finish. De wind viel helemaal weg waar ik lag!”

 

“Het is een goed leerpunt. Ik werd nu wel heel erg hard gestraft voor een klein foutje. Ik voer een paar meter te ver door. Mijn concurrenten hebben wel echt goed gevaren. Dat hadden ze verdiend. Ik vind dit hele lichte weer lastig, maar ben op de goede weg. Tot dusver ben ik tevreden, het gaat goed. Nog veel punten die verbeterd moeten worden.”

 

Nek aan nek

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout komen dit evenement niet meer in actie. Westerhof herstelt van een virus en doet het rustig aan. Bij de mannen in de 470-klasse is het heel spannend tussen de twee Nederlandse teams onderling. De broers Coster staan veertiende en de ‘Stevens’ LeFevre en Krol, staan vijftiende na zes gezeilde races.

 

Na de race gaf Kalle Coster commentaar: “Aan het einde van de dag werd een wedstrijd met minimaal één tot maximaal vier knopen gestart. Gemiddeld twee knopen! We waren slecht gestart, maar zijn nog goed terug gekomen. Morgen beter. Het gaat dit evenement niet heel goed tot dusver. We hebben nog niet ons wedstrijdritme gevonden. We doen veel goede dingen, maar af en toe ook stomme dingen. En dat zie je in de resultaten.”

 

Goed bezig

In de Paralympische 2.4mR klasse staat Thierry Schmitter derde in het tussenklassement en Barend Kol vierde. Hessels, Van de Veen en Rossen in de Sonar klasse staan vierde in het algemeen klassement. De paralympische zeilers komen op 28 januari voor het laatst in actie en varen geen medal races op 29 januari.

 

Net niet

De Matchrace-dames Renee Groeneveld, Mandy Mulder en Merel Witteveen zijn uitgezeild. Ze plaatsten zich helaas niet voor de finales. In de repachage poule eindigden ze als derde, wat een negende plaats betekent in het algemeen klassement. Slechts de eerste twee teams uit de repachage mogen door naar de volgende ronde.

 

De repachage poule is bedoeld als herkansing voor teams die in principe wel goed zijn, maar door een erg sterke poule uitgesloten zouden zijn van deelname aan de finale. Zij racen nogmaals tegen elkaar. De beste twee uit de repachage poule krijgen de mogelijkheid alsnog aan de finale deel te nemen.

 

Het team van Annemiek Bekkering, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf komt, afhankelijk van het weer, nog in actie voor een laatste race. Dit trio zal niet hoger kunnen eindigen dan de achttiende plaats.

 

Bron: Simon Keijzer/Watersportverbond

Foto’s: Amory Ross/US Sailing

Last modified: 28 januari 2011
Sluiten