Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Kernploeg Nacra 17 gehalveerd voor Rio 2016

11:23

De Delta Lloyd Kernploeg is gehalveerd in het aantal teams in de Nacra 17 klasse. Afgelopen jaar heeft Nederland kennis gemaakt met de Nacra 17, de nieuwe Olympische catamaranklasse voor gemengde teams. De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg in deze klasse, die ooit bestond uit acht sporters, is na recente evaluaties teruggebracht tot vier zeilers. 

Nacra zeilersEvaluatieronde

De twee vrouwen en mannen die doorgaan zijn Renée Groeneveld, Mandy Mulder, Koen de Koning en Karel Begemann. Dat betekent dat Thijs Visser, Elke Delnooz en Ferdinand West na deze evaluatieronde zijn afgevallen. 

Goede prestaties in 2013

Het Watersportverbond was er snel bij om een achtkoppige kernploeg te formeren in deze spectaculaire nieuwe klasse. De ploeg was een combinatie van acht topzeilers die als duo’s per boot voeren. De selectie had een Olympische achtergrond dan wel een succesvolle carrière in de catamaran zeilsport.

Deze groep van acht is vorig jaar november 2012 geselecteerd uit een groot aantal aanmeldingen. De Nacra 17 kernploeg heeft in het afgelopen jaar in verschillende samenstellingen grote stappen gemaakt, mede doordat alle teamleden bereid waren hun eerder opgedane kennis openlijk met elkaar te delen. Het vooruitstrevende programma heeft geleid tot internationale bewondering, aanzien en ontzag en tot meerdere overwinningen op onder andere het Europees kampioenschap en tijdens ISAF Wereldbekerwedstrijden.

Op weg naar Rio 2016

Met nog iets meer dan 1.000 dagen te gaan tot de start van de Olympische Spelen is het zaak om de focus te verleggen. De nadruk ligt vanaf heden meer op een specifiek programma rondom twee teams gericht op de speciale omstandigheden in Rio de Janeiro. Vooraf was bekend dat in 2013 het team teruggebracht zou worden en tevens is ook de keuze gemaakt, mede op aangeven van de zeilers zelf, om in twee vaste teams te gaan werken.

Slechts 1 team naar Rio

Kernploeg coach Sven Karsenbarg legt uit: ‘Wat we bereikt hebben afgelopen jaar met alle acht topzeilers is uniek. Dit is een heel leerzaam en succesvol jaar geweest. We hebben op alle toernooien meegestreden voor een podiumpositie. De onvoorwaardelijke steun van alle teamgenoten was en is bijzonder. Daar plukken we tot en met Rio de vruchten van. Maar er mag straks in Rio slechts 1 team per land per klasse meedoen. Nu is het moment om nog beter te worden en daarvoor moeten we meer aandacht kunnen besteden aan de progressie van de individuele zeilers, in vaste teams.”

‘We moeten ervoor zorgen dat we straks in Rio op het podium staan en daarvoor hebben we skills en focus nodig. Het is de harde realiteit. Ik vind het heel vervelend voor de zeilers die zijn afgevallen. Vooral omdat ze er zo hard voor gewerkt hebben. Maar iedereen wist dat dit moment zou komen en heeft begrip voor de keuzes die we gemaakt hebben.”

Last modified: 14 september 2013
Sluiten