Actueel, Nieuws

Muzikaal spektakel tijdens Volvo Ocean Race Festival

08:20

De opening van het Volvo Ocean Race Festival in de haven van Scheveningen wordt een uniek muziekspektakel. Op donderdagavond 18 juni begeleiden de 53 professionele muzikanten van de Marinierskapel van de Koninklijke Marine eenmalig DI-RECT, Barry Hay, Waylon en de Kern Koppen. Het wordt rocken, zwijmelen en hiphoppen, maar dan op zijn Haags. Voor de openingsavond nodigt de gemeente Den Haag mensen uit die zich extra inzetten voor de stad Den Haag.

VOR Den Haag. Dirigent majoor Peter Kleine Schaars“Voor de Koninklijke Marine is het logisch aan zo’n zeilevenement deel te nemen. Waar water is, is de marine en dan treden wij ook vaak op”, vertelt Peter Kleine Schaars. Hij is de dirigent van het veelzijdige en multifunctionele orkest.

“Om de opening van het Volvo Ocean Race Festival nog meer dynamiek te geven begeleiden we twee groepen en twee artiesten. Onze arrangeurs, mooi woord voor muzikale binnenhuisarchitecten, hebben bijvoorbeeld het nummer Radar Love van de Golden Earring zo bewerkt dat Barry Hay een begeleiding krijgt van 53 muzikanten. Ik kan wel stellen dat we dit bijna nooit doen. “Als je er donderdagavond niet bij bent, heb je iets gemist.”

DI-RECT

Basgitarist Bas van Wageningen van DI-RECT is enthousiast over deze avond en kijkt er naar uit.  “We hebben nog nooit in deze huidige bezetting samengespeeld met 53 muzikanten. De laatste opvallende samenwerking was met dj Fedde Le Grand voor ons nummer Where We Belong, maar dat was wat je noemt klein qua samenstelling. Dit in de haven van Scheveningen belooft een muziekfeest te worden waar we drie van onze nummers samen gaan spelen,” legt van Wageningen met groot enthousiasme uit. “Invincible, Walk with me en Times are Changing zijn zo bewerkt, dat er in totaal 58 muzikanten op het enorme podium staan te knallen.”

“Door het jaar heen doen we meer dan honderd optredens, maar dan alleen met de band. Na afloop zeggen we weleens dat sommige nummers uitstekend geschikt zijn om te spelen in een grotere bezetting. Die wens gaat nu in vervulling. De nummers worden beter, omdat door de aanwezigheid van zoveel andere muziekinstrumenten er meer lagen in komen. Wat dacht je dat vier slagwerkers en zeven trompettisten doen? Het was nog een hele toer deze drie nummers uit te zoeken. We hebben namelijk veel nummers geschreven die zich goed voor een dergelijke samenwerking lenen. Het was achter in de bus op de terugweg van een concert echt, kill your darlings.”

Hiphoppen op het strand

De opening van het muziekfestival in de haven van Scheveningen is een Haagse aangelegenheid. Voor DI-RECT is het een voorproefje van hun festival op 29 augustus in het Haagse Westbroekpark. Het 15-jarig bestaan van de band wordt dan gevierd samen met hun muzikale vrienden als de Kern Koppen, Barry Hay en Waylon. “Deze artiesten doen 18 juni ook mee. Kern Koppen is een nog jonge Haagse hiphopband die een breder publiek verdient,” zegt Bas van Wageningen. “Het zijn onze lokale muziekhelden. Ik zie er naar uit om te zien hoe een orkest van 53 muzikanten samenspeelt met deze hiphoppers.”

VOR FESTIVAL. Marinierskapel WereldhavendagenVoor Peter Kleine Schaars gaan de optredens op die donderdagavond van groot naar klein en van hard naar zacht: “We grappen weleens dat wij van Bach tot Beatles kunnen uitvoeren. We zitten vaak met onze uitvoeringen in de modern populaire hoek. Daarom is het optreden samen met zanger Waylon fijn. Het steekt mooi af tegenover het bombastische van DI-RECT en Barry Hay.”

Kaarten voor 19 en 20 juni

Voor alle andere liefhebbers van wereldberoemde Haagse artiesten zijn er nog kaarten te koop.  DI-RECT staat bijvoorbeeld vrijdagavond 19 juni ook op het festival, samen met Racoon en Golden Earring. Zaterdag 20 juni staat Anouk op podium, voorafgegaan door Typhoon, Gers Pardoel, Nielson en Miss Montreal. De kaartverkoop voor deze avonden gaat hard, wie nog een kaartje wil bemachtigen moet snel zijn. Kaarten voor de vrijdag en zaterdag koopt u hier.

 

Last modified: 12 december 2017
Sluiten