Nieuws

Michelin maakt naast autobanden ook opblaasbare zeilen

Binnenkort vindt de eerste praktijktest plaats

16:24

Als de zeilen een beetje leeg zijn gelopen zou je kunnen denken dat er een soort Michelin-poppetje aan de horizon verschijnt. Het Franse bandenmerk heeft de ambitie om de maritieme mobiliteit groener te maken door de ontwikkeling van opblaasbare zeilen. Binnenkort gaat containerschip MN Pélican voor het eerst de Noordzee oversteken met behulp van 100 vierkante meter zeil.

Het project Wing Sail Mobility (WISAMO) is een geautomatiseerd, telescopisch, opblaasbaar vleugelzeilsysteem dat op zowel gigantische vrachtschepen als pleziervaartuigen kan worden gemonteerd. De zeilen blazen zichzelf op en dat scheelt een hoop inspanning. De uitvinding is niet alleen geschikt voor nieuwe schepen, maar kan ook op bestaande schepen worden gemonteerd. Daarnaast kan het systeem kan op elke zeescheepvaartroute worden gebruikt, want de mast is inschuifbaar, waardoor een schip gemakkelijk havens kan binnenvaren en onder bruggen door kan varen.

Ambassadeur Michel Desjoyeaux

Zeiler Michel Desjoyeaux (onder andere winnaar van de Vendée Globe, Route du Rhum en Transat Jacques Vabre) is ambassadeur van het project. De zeilveteraan helpt met zijn kennis het onderzoeksteam om de ontwikkeling nog verder te perfectioneren. In de onderstaande video test hij de zeilen op een Beneteau en vertelt hij over de eenvoud van het systeem.

Minder brandstofverbruik

De verwachting is dat het ontwerp ervoor kan zorgen dat een schip met zo’n 10-tot 20% het brandstofverbruik kan verminderen (de zeilen werken dus ondersteunend en niet als vervanging van de motor). Hierdoor verlaagt de uitstoot van broeikasgassen en dat is van positieve invloed op het milieu. Of dat in de praktijk ook gaat werken weten we binnenkort, als MN Pélican een test uitvoert met het prototype. Het vrachtschip gaat deze testen op scheepsvaartroutes tussen het Verenigd Koninkrijk (Poole) en Spanje (Bilbao). Als deze positief verloopt, zou dit een enorme stap vooruit kunnen zijn voor de maritieme industrie richting een groenere toekomst. Wij zijn erg benieuwd hoe de test verloopt en of de zeilen bij alle koersen te gebruiken zijn.

Omslagfoto: © Κωσταντίνος Κοζαδίνος/CC BY-SA 4.0

Tags: Last modified: 8 december 2022
Sluiten