Actueel, Nieuws

Man van vermoorde zeilster verlaat Colombia

13:41

Peter Putker is voor de Colombiaanse politie een verdachte in de moord op zijn vrouw. Hoewel Peter vrij was om te gaan waar hij wil, is hij het land zonder weet van de autoriteiten ontvlucht. Nu hij en het stoffelijk overschot van zijn vrouw in Nederland zijn, kan hij samen met familie en vrienden afscheid nemen.

Sao Nicolau Monte Gordo

Sao Nicolau Monte Gordo

Het was voor Peter niet verplicht om in Colombia te blijven, maar dit werd hem wel met nadruk geadviseerd door de lokale autoriteiten. Op 2 oktober arriveerde Peter samen met het stoffelijk overschot van zijn vrouw in Nederland. Advocaat Vink zegt in een interview met het AD: “Hij wilde heel erg graag samen met familie en vrienden afscheid nemen van Durdana. Dat kun je hem niet kwalijk nemen.” Hoe Peter Colombia is ontvlucht, daar wil de advocaat geen uitspraak over doen.

Autoriteiten twijfelen

Op zaterdag 19 september is Durdana op haar zeiljacht Lazy Duck vermoord. Na een overval door zes gemaskerde mannen sloeg haar echtgenoot alarm. De lokale autoriteiten twijfelen aan het verhaal van Peter. De rechercheurs vinden het vreemd dat er slechts € 60,- is gestolen door de overvallers. Ook zetten de rechercheurs vraagtekens bij de hulpoproep met de mobiele telefoon, volgens hen is een noodoproep via de VHF installatie logischer en had het ook tijd gescheeld.

“Het is schandalig hoe ze hier te werk gaan.” Als voorbeeld verwijst Vink naar het eerste verhoor met zijn cliënt. “Dat ging in het Spaans. De verklaring stond op een A4’tje dat door Google Translate was gehaald. Logisch dat hij dat niet wilde ondertekenen en een advocaat en tolk eiste.”

Vreemde werkwijze

De politie liet Peter vier dagen in dezelfde kleren lopen en verbood hem om zich te douchen. Dit zou sporen van zijn verwondingen kunnen wissen. “Er is nooit een echt verhoor geweest,” zegt Vink. “In een eerlijke rechtsgang heb ik weinig vertrouwen. Het onderzoek wordt via de kranten op tendentieuze wijze naar buiten gebracht.” Een van de belangrijkste aanwijzingen blijft uit bij de lokale media. Een onderzoek geeft aan dat Peter een bijtwond op zijn arm heeft, die niet van hem en ook niet van Durdana is. Volgens Vink een belangrijke aanwijzing. Een officieel verhoor is er volgens Vink nog niet geweest. “En dat is misschien maar goed ook, want ik vermoed dat ze Peter inmiddels direct zouden arresteren na een verhoor. In een eerlijke rechtsgang heb ik op dit moment geen enkel vertrouwen.”

De Colombiaanse regio bij Cartagena is erg toeristisch en een bericht over piraterij en overvallers zou het toerisme kunnen schaden. Volgens Vink heeft de regio er baat bij dat de Nederlander de moord op zijn geweten heeft. Hij adviseert zijn cliënt ook om niet terug te keren naar Colombia.

 

Last modified: 9 oktober 2015
Sluiten